När får man börja övningsköra för att ta körkort?

Uppdaterat
Skribent

När får man börja övningsköra? Den frågan ställer sig nog de allra flesta när körkortsåldern för bil närmar sig och iguide.se har såklart svaret på denna fråga. Du vill förmodligen komma igång med din övningskörning så fort du kan, så att du kan ha ditt körkort i handen så snart som möjligt. Idag kan du börja övningsköra redan när du är 16 år, men själva körkortet kan du ta först när du fyllt 18. Här går vi igenom vad som gäller och vad du behöver tänka på, så att din resa mot eget körkort blir så smidig som möjligt. Det är bra information även för eventuell handledare, som ska övningsköra med dig.

Vad är det första du behöver göra innan du övningskör?

Innan du ens får lov att sätta dig vid ratten och starta motorn, behöver du införskaffa ett körkortstillstånd. Det kan du beställa på Transportstyrelsens hemsida så snart du fyllt 16 år. Vill du börja övningsköra så långt innan du fyller 18, har du sannolikt tänkt dig att övningsköra privat. Då måste din handledare måste vara minst 24 år och ha haft körkort i fem år. Handledaren ansöker om ett tillstånd hos Transportstyrelsen för att få lov att övningsköra med dig. Ni båda ska också ha gått en introduktionsutbildning för övningskörning hos en bilskola, för att er övningskörning ska bli så säker som möjligt.

När får man egentligen börja övningsköra?
Ett tips är också att besöka övningsköra.se där du får mer djuplodad information!

Om du börjar övningsköra tidigt, finns en risk att du lär de viktiga grunderna på ett felaktigt sätt. Din handledare har förmodligen haft körkort i många år, och är lite ringrostig. Samtidigt har kraven ändrats med tiden. Ett tips på vägen är att ni skaffar den senaste läroboken, och att ni varvar teori och praktik. Väl ute i trafiken är det bra om ni väljer en lugn plats med lite trafik. Industriområden kan vara ett sådant område, eftersom där brukar vara lugnt på helger och kvällar. Ha helst inte med fler passagerare i början – det kan vara stressande för dig.

Det är viktigt att ta körlektioner också

Hur duktig du än är på att köra när du tagit privatlektioner, bör du helst gå i trafikskola också. Anledningen är att du dels behöver jobba bort eventuell felaktig inlärning, dels kan finslipa på detaljerna. Ta gärna ett par lektioner just innan du ska köra upp. Det kan vara idé att kombinera körning i trafikskola med privat övningskörning, så att du varvar lite. Då får du in rätt teknik direkt. Ju mer du tränar på att köra, desto bättre och snabbare lär du dig. Men glöm för all del inte bort att öva på teorin. Utan att den sitter, blir det inget körkort.

Du måste så klart inte övningsköra privat. Körskolorna brukar ha olika paket du kan köpa. Oftast innefattar de ett antal körtillfällen, teori och riskutbildning del ett och två. Ju mer du övningskört, desto färre lektioner i körskola behöver du kanske ta. Men det där är helt individuellt, och inget du ska stirra dig blind på. När det väl är tid att ta det efterlängtade körkortet, behöver du först ha klarat teoriprovet innan du får lov att köra upp. Misströsta inte om du inte klarar det ena eller det andra direkt – lyssna på feedbacken du får och kämpa på. Till slut sitter det.

Lämna en kommentar

Innehåll