Fem tips för att bli en bra mäklare

Anna H.

Uppdaterat:

FöretagstipsNyttig Information

En fastighetsmäklare har en viktig roll som länk mellan köpare och säljare. Rollen innebär även att få vara med att förverkliga människors drömmar. Att köpa eller sälja en bostad är en av de största affärerna i livet. Att ha en kunnig och pålitlig mäklare till hjälp är en förutsättning för att affären ska lyckas.

Antalet sökande till de få platser som finns på mäklarutbildningar visar att många vill in i branschen. För att lyckas och trivas i rollen som mäklare krävs en hel del. Engagemang, kunskap och social kompetens är några av grundförutsättningarna. Funderar du på att ta steget och bli mäklare kan du läsa fem tips på hur du blir en bra mäklare.

1. Rätt utbildning

Steg ett för att bli mäklare är att gå en utbildning som godkänns av Fastighetsmäklarinspektionen. I Sverige har en mäklare stort ansvar och för att du ska kunna registrera dig som fastighetsmäklare ska du ha en kombination av teoretisk och praktisk utbildning. Det finns vanligen två vägar att gå:

Fem tips för att bli en bra mäklare
Bra tips för dig som är mäklare!

Fastighetsmäklarprogrammet vid universitet eller högskola

Programmet motsvarar 120 högskolepoäng med möjlighet att läsa 180 högskolepoäng för att kunna ta en kandidatexamen. För att kunna titulera sig fastighetsmäklare efter examen krävs även 10 veckors praktik hos en registrerad fastighetsmäklare. Konkurrens om platserna på högskola och universitet är riktigt hård.

Läsa fristående kurser vid högskola och universitet

Det går att sätta ihop sin egen utbildning och läsa fristående kurser för att sen kunna ansöka om att bli registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen. Då krävs bland annat att du läser;

 • Kurser i fastighetsförmedling som motsvarar runt 30 högskolepoäng.
 • Kurser i juridik som ska innehålla civilrätt, fastighetsrätt och skatterätt.
 • Ekonomi och fastighetsvärdering.
 • Kurser inom byggnadsteknik.

Förutom grundkraven ska du även läsa fördjupningskurser eller exempelvis nationalekonomi. Du ska även göra praktik minst 10 veckor hos en registrerad fastighetsmäklare.

2. Följ framgångsrika mäklare för tips på sociala medier

Undersökningar visar att runt åtta av tio mäklare är aktiva på sociala medier. Yrket som mäklare är personcentrerat, därför gäller det att synas som person. Därför är det bra att börja följa framgångsrika mäklare på exempelvis Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn. Som ny mäklare eller om du är intresserad av att bli mäklare finns det mycket kunskap att hämta från erfarna inom branschen.

Sociala medier är även ett bra sätt att visa upp objekt på lockande sätt. Genom att använda sig av rörlig bild och tekniker som storytelling skapas extra intresse för bostäder som ska säljas. Det går även att informera om olika områden och vad som är på gång. Personliga relationer till köpare och säljare gör det lättare att lyckas i branschen.

Adam Farhoumand

Missa inte att följa Adam Farhoumand som är en av Stockholms mest framgångsrika mäklare och en inspiration för många inom yrket. Från att ha arbetat som chef med ansvar över en personalstyrka på över 300 personer sadlade Adam om till fastighetsmäklare. Efter att ha personligen blivit missnöjd med hjälpen han fick från en mäklarfirma ville Adam hjälpa andra att lyckas. Hans tips för att bli en bra mäklare är:

 • Analysera kundens behov, behovsanalysen är grunden för en lyckad affär.
 • Produktkännedom, det innebär att du ska kunna objektet men även området.
 • Lyssna på kunden och förstå vilka önskemål som behöver tillgodoses.
 • Anpassa försäljningen så att både säljare och köpare känner sig nöjda.

Adam Farhoumand delar gärna med sig av sina tips via intervjuer och är frekvent med i olika poddar. Du kan även följa honom på adamfarhoumand.se och på sociala medier för att få inspiration eller kanske hitta din drömbostad.

Richard Lagerling

En annan toppmäklare att följa är Richard Lagerling som bland annat fått utmärkelser säljfavorit. Richard Lagerling är en erfaren mäklare där mäkleriet gått i arv i familjen. Som specialist på Östermalm i Stockholm har Richard hjälp till att förmedla hundratal hem på vackra Östermalm varje år. Några anledningar att följa Richard är:

 • Lära dig mer om vikten av att bli expert på ett område och skapa förtroende hos köpare och säljare.
 • Hur det går till att bygga upp ett viktigt nätverk som bidrar till en kunskapsbank.
 • Vad som krävs för att lyckas med försäljningar av mer diskret karaktär.

Vissa typer av mer värdefulla objekt kräver extra kunskap och förståelse. Genom att följa toppmäklare går det att få helt nya insikter.

3. Lär dig området där du ska sälja, omgivning spelar roll!

För att lyckas som mäklare krävs det att du kan området där olika bostäder finns. En säljare föredrar även att anlita en mäklare som kan området. Ta dig tiden att sätta dig in i viktiga frågor som potentiella köpare kan fråga. Olika områden har också olika målgrupper och som all försäljning gäller det att kunna göra en målgruppsanalys.

Förutom rent praktiska frågor som kan komma har du stor nytta av att kunna beskriva områdets själ. Det är inte bara viktigt för att kunna svara på frågor. Objektbeskrivningen som köpare läser blir genast mer intressant om du kan förmedla känslan det innebär att bo i ett visst område.

4. Rutiner – träning för mental skärpa

Precis som en elitidrottare behöver en bra mäklare vara mentalt skärpt. Yrket är stressigt och det gäller att alltid vara på topp. Några bra övningar som hjälper till för att bibehålla fokus är:

 • För att kunna prestera mentalt är det viktigt att äta bra och ha en god fysik.
 • Lär dig lyssna på dig själv och programmera din inre röst. Försök hitta positiva affirmationer som hjälper dig att bli positiv.
 • Det är viktigt att kunna slappna av. Genom att lära sig andningsteknik går det snabbare för kroppen att varva ner i stressiga situationer.
 • Visualisera säljmål och säljprocessen så du inte tappar fokus.

5. Var positiv och hjälpsam – tänk på både säljare och köpare!

Enligt Mäklaresthlm.se så kommer mäklare som tänker på både säljare och köpare att lyckas bättre i sin yrkesroll. Att vara positiv och hjälpsam kommer göra stor skillnad för alla inblandade. Som mäklare kan det innebära att lösa en hel del frågor som kan uppstå mellan köpare och säljare innan kontraktsskrivning.

Mäklare som ger lite extra av sig själva och är med i stora som små frågor kan räkna med att anlitas i större utsträckning. Det är trots allt en roll där du förverkligar drömmar och förändrar livet för både säljare och köpare.

Lämna en kommentar