Väldigt många svenskar sparar idag i olika typer av fonder. Antingen direkt via eget sparande eller genom sitt pensionssparande. Vad många tyvärr inte är medvetna om är vilka avgifter som tas ut och att detta verkligen kan påverka storleken på både ditt sparande och framtida pension. I denna guide försöker vi på ett enkelt sätt förklara vilka typer av kostnader som finns när det gäller fondsparande.
Ett långsiktigt sparande kan ha många fördelar oavsett om börsen går ner eller upp och det är vanligt att både kvällstidningar, poddar och till och med kändisar ger olika aktietips. Inte sällan med graderingen att du inte enbart bör lyssna på dem utan även kolla upp bolaget själv. Men faktum är att det finns fler svenskar som sparar i olika typer av fonder än direkt i specifika aktier. Och när det gäller fondavgifter är det inte lika mycket diskussion eller tips.
Fondavgifter
Genom att spara i en fond får du en ökad riskspridning eftersom fonder består av mängder av olika aktier. Inte sällan har den en “inriktning” som exempelvis kan vara geografisk (Sverigefond, Globalfond etc) eller typ av verksamhet (Teknikfond, Småbolagsfond etc). Du sätter in en summa pengar eller har ett löpande månadssparande. Fondförvaltaren köper sedan aktierna till fonden och för detta tar de sedan ut olika avgifter. Avgifterna ska i sin tur täcka fondförvaltarens kostnader för exempelvis personal, courtage, administration, lokaler med mera.
Tyvärr kan dessa avgifter vara betydande och det är inte alltid helt uppenbart hur mycket pengar från ditt sparande som faktiskt betalas ut i olika avgifter. Olika fonder kan ha olika typer av avgifter men i regel har alla en förvaltningsavgift som anges som en årlig procentuell avgift på det förvaltade kapitalet. Det är inte ovanligt att denna ligger en bit över 1%. Speciellt inte om det är en aktivt förvaltad fond. En avgift på 1% kan låta billigt men det blir faktiskt mycket pengar över tid.
I och med nya nätmäklare som Avanza och Nordnet har transparensen på dessa avgifter blivit bättre. Och exempelvis Avanza erbjuder en indexfond (Avanza Zero) helt utan förvaltningsavgift. Men även nätmäklare har sätt att ta ut avgifter från exempelvis fondbolagen i utbyte mot att de gör deras fonder tillgängliga för deras kunder. Men även här har det dykt upp intressanta alternativ. För svenska sparare är det främst SAVR vi tänker på som återbetalar hela den provision de får från fonden direkt till dig som kund.
Kontrollera priserna
Visst kan det kännas lite förvirrande med dessa olika typer av avgifter på ditt sparande. Inte minst med tanke på att du också behöver hålla koll på skatter och fondens faktiska utveckling. Men en bra start är du är medveten om dessa avgifter och gärna kontrollerar dem innan du bestämmer dig för vilka fonder du ska investera i. Är ditt sparande långsiktigt kan det faktiskt röra sig om mycket pengar.