Är det läge att investera i krypto?

Anna H.

Uppdaterat:

Ekonomi

Det har säkert inte undgått någon att kryptovalutorna har rasat i värde under några månader. En del gläds åt detta då de ser detta som ett rea-tillfälle, alltså ett köpläge för en dag kommer det säkert att vända och det gäller att vara förberedd när det börjar gå uppåt igen. Under tiden som investerare väntar på uppgången kan de få kryptoränta på sina investeringar.

Krypto – en volatil marknad

Om du har följt den finansiella marknaden vet du att kurserna aldrig står stilla utan de går upp och ner beroende på efterfrågan och utbud. Det samma gäller kryptomarknaden. Det som skiljer krypto från många andra investeringsobjekt är att kurserna kan ändras i snabbare takt under en kortare tid.

investera i krypto?
Är det läge att investera i krypto med tanke på nedgången? Både aktier och kryptovalutor på sikt är enligt många en god investering framförallt med tanke på inflationen.

För att få en uppfattning om kryptovalutornas volatilitet låt oss ta en titt på den kändaste och största digitala valutan – Bitcoin.

År 2001: Bitcoin rasade från 30 dollar till 2 dollar på fem månader

2013: I slutet av året steg Bitcoin kraftigt och hamnade över 1 000 dollar-strecket för att därefter under våren 2014 sjunka ner till 400 dollar.

2017: De sista dagarna på året nådde Bitcoin nästan 20 000 dollar-strecket för att sedan dala ner till 7 754 dollar i slutet av februari 2019.

2019: Bitcoin började sakta men säkert sin stigning uppåt från 3 798 dollar i början av januari för att sedan nå en topp på 30 433 dollar i slutet av januari 2021.

2021: Ett spännande år då Bitcoin nådde 63 314 dollar i mitten av april för att sedan störtdyka till 30 818 dollar i juli. Efter den nedgången började Bitcoin åter stiga brant och nådde sin all-time-high på strax över 68 000 dollar i november.

2022: Politiska oroligheter och räntehöjningar fick finansiella marknaden i gungning och så även kryptovalutorna, vilket gjorde att Bitcoin förlorade i värde. I skrivande stund är en Bitcoin värd drygt 28 000 dollar.

Alla som har hållit på med investeringar vet att kurserna inte kan fortsätta uppåt i en oändlighet. Det kommer alltid att finnas nerförsbackar som kan bestå olika länge. Det är just när det råder bear-market, som nu, som investerare passar på att öka sina innehav. Ingen med pengar att avvara vill gå miste om stora fynd. När väl bull-marknaden börjar brukar det gå raskt uppåt.

Tjäna på krypto även när det är skakigt

Tack vare DeFi-tekniken kan investerare tjäna på sina krypton oavsett om det är bra eller dåliga tider. Genom att binda upp krypto kan investerare få staking, som kan jämföras med ränta. Ju längre tid som kryptot är låst desto bättre är staking-inkomsten. Staking är endast möjligt om kryptot baseras på Proof-of-stake-principen som Ethereum och Cardano.

Ska man satsa på krypto eller inte?

Innan man bestämmer sig för att investera i krypto är det klokt att tänka igenom den egna ekonomiska situationen och vara beredd på att det kan ta ett bra tag innan investeringen visar på plus. Mycket beror på hur oroligheter i världen artar sig och hur det blir med inflation och räntor. Ifall man har det knapert redan idag är det klokt att avstå från investeringar och ha sina slantar på ett tryggare ställe för det finns alltid en risk med finansiella investeringar och man kan förlora stort.

Kommer kryptovalutorna att försvinna?

Inget pekar på att krypto kommer att försvinna. De har blivit en del av den finansiella världen och många stora globala företag som Tesla och även länder som El Salvador har accepterat krypto som ett lagligt betalningsmedel. 

Lämna en kommentar