Kom igång med aktier

Anna H.

Uppdaterat:

Ekonomi

Så, du har kommit fram till att det är dags att börja tänka på det här jobbiga med att spara pengar i ett aktiesparande. Grattis! Att komma fram till den insikten är ett stort steg i att få en betydligt bättre ålderdom. Vi ger våra tre bästa tips för nybörjaren när det handlar om att spara i aktier!

Kom igång med aktier
Kom igång med aktier 2021

Ränta på ränta

Ränta på ränta sägs skämtsamt vara världens åttonde underverk. Med detta menas är att tiden dina pengar är inne på börsen är betydligt viktigare för slutresultatet än att försöka träffa rätt och köpa aktierna när de är på botten eller försöka sälja aktierna när de står på topp. Vårt viktigaste råd är därför att komma igång med ett månatligt sparande, där du varje månad sätter av så mycket pengar du kan. Sätt att banken automatiskt drar en tusenlapp från ditt lönekonto varje månad som förs över till Avanza eller Nordnet. Den bästa tidpunkten att börja spara var när du föddes. Den näst bästa tidpunkten är idag!

Fonder eller aktier?

Nybörjaren sparar oftast i fonder. Vi tycker det är fel! Fonder har (oftast) nackdelen att det är förknipppat med årliga avgifter – ett motexempel är dock fonden Avanza Zero vi beskriver senare. Det är mycket roligare att följa ditt sparande i aktier när du investerar direkt i ett företag. Men hur vet man egentligen vilka företag som är bra att köpa aktier i?

Det finns faktiskt en medelväg att gå – köp aktier i investmentbolag. Det finns flera sådana på börsen att välja på, exempelvis Industrivärden och Investor. Vad dessa gör är att de köper stora poster aktier i både noterade och onoterade företag där de även bidrar med sin kompetens och kapital för att utveckla företagen. Köper du exempelvis Investor så lägger du dina pengar på samma ”hästar” som familjen Wallenberg. Du får med andra ord Wallenbergs aktiva förvaltning och kunskap i stället för en passiv förvaltning i en fond, samtidigt som du får en riskspridning i och med att investmentbolaget i sin tur äger flera olika bolag i många olika brancher.

Avanza eller Nordnet

Avanza eller Nordnet

I Sverige har vi två väldigt kända nätmäklare där man lätt köper aktier, fonder, och väldigt många andra finansiella instrument. Dessa är Nordnet och Avanza. Skillnaden mellan dessa två är väldigt små. Vilken man väljer är egentligen bara en smaksak, hur du gillar deras interface och hur de presenterar sin information. Avanza har en fond som heter Avanza Zero, som investerar i Stockholmsbörsens största företag. Fördelen med denna fond är att den tar ut noll i avgifter, så ska du fondspara är detta en bra början att gå på. Om du däremot lyder vårt råd om att investera direkt i aktier så spelar det ingen roll vilken av nätmäklarna du väljer.

Både Avanza och Nordnet har intressanta nykundserbjudanden, där du som precis startat ditt sparande i aktier kan köpa aktier utan avgift (så kallat courtage) som mäklarna och bankerna normalt tar ut. Detta är något du givetvis ska använda dig av, så läs på hos respektive bolag vad de har för erbjudande just nu till nya kunder. Oavsett val är detta långsiktigt bra för din privatekonomi!