Idag så finns det mängder av olika massagemetoder, behandlingsformer och skolor inom massageutbildning, både hos oss i Sverige och runt omkring i världen.
Hos oss i västvärlden så har verkligen vi svenskar något att vara stolta över då världens mest kända behandlingsmetod i väst är just den svenska klassiska massagen.
Om Massage
Den svenska klassiska massagen grundades av Pehr-Henrik Ling (1776-1839) i början av 1800-talet. Ling var en svensk gymnastikpedagog, fäktmästare, läkare och skald. Ling var även grundare av Gymnastiska centralinstitutet (GCI) som senare bytte namnt till nuvarande Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH). Ling kallas i och med detta även för den svenska gymnastikens fader.
Från början så var Lings tekniker en blandning av gymnastik, massage och olika töj/stretchtekniker. Så småningom så utvecklades Lings tekniker till vad som idag världen över går under namnet Svensk Klassisk Massage och där flera olika utbildare och skolor inom massageutbildning också utbildar sina elever inom.
Är du själv en ev. framtida elev hos en skola som erbjuder massageutbildning i Sverige eller utomlands så är det alltid en rekommendation att se över vad andra elever säger om just sin massageutbildning hos den skola som du själv är intresserad av. Detta kan enkelt göras vi div. olika forum som via Facebook och Google på nätet.
Även om den svenska klassiska massagen idag är världens mest kända massagemetod så innebär det inte att det var Pehr-Henrik Ling som också uppfann massagen som behandlingsmetod i världen.
Det finns Egyptiska gravmålningar daterade till c:a 3000 år f.Kr där massagen används som behandlingsmetod. Det finns även Indiska och Kinesiska målningar som skrifter som även de är tusenåriga och som också visar hur massagen användes som en behandlingsmetod.
Men vad är då egentligen massage bra för?
Olika tekniker och massagemetoder har såklart olika syfte och mål, här har vi valt att fokusera just på den svenska klassiska massagen.
En svensk klassisk massage ges vanligtvis under 30-60 min där behandlingen kan ges som en halvkropps eller helkroppsbehandling. Behandlingens syfte är i första hand att ge avkoppling men också sekundärt för att ge smärtlindring.
I tur och ordning så behandlar man som oftast hela ryggen, säte, benens baksida, fötter, benens framsida, magen, armarna, övre delen av bröstet och avslutar till sist med en avslappningsmassage för ansiktet. En behandling kan också enbart bestå av en eller några av områdena ovan nämnda.
En behandling med svensk klassisk massage har ett medelhårt djup och utförs i ett behagligt och lugnt tempo. De positiva effekterna av massage kan nästan ses som oändliga men några av de allra vanligaste och positiva effekterna är att den ger:
- Avkoppling.
- Smärtlindring genom att den löser upp hårda och stela muskler genom att den ökar blodcirkulationen och sätter fart på ämnesomsättningen.
- En avstressande och lugnande effekt då den hjälper till att få kroppen att producera sitt eget ”lugn och ro” hormon, oxytocinet.
- Kan ge bättre sömn och minskad ångest.
- Påskyndar och förbättrar återhämtningen efter träning och aktivitet.
- Påskyndar och förbättrar rehabiliteringen efter skada.
Vad ska du som kund välja?
Då det som sagt finns mängder av olika tekniker och massagemetoder idag i Sverige som utomlands så kan det som kund vara svårt att veta vilken av metoderna som passar just dig allra bäst.
Till att börja med så behöver du själv fundera över vad du önskar ha ut av behandlingen och om du vill du att den ska vara lätt/medel/eller djup i sitt tryck!
En grundregel kan vara att om du enbart önskar en väldigt lätt avslappningsmassage där massörens händer enbart glider på din hud utan att gå in och behandla musklerna, då är en spa/relaxmassage att rekommendera.
Är det en behandling som ger både avkoppling som smärtlindring där trycket från massörens händer är medelhårt, då ska du välja en svensk klassisk massage.
Vill du ha en riktigt djup massage med hårt tryck med syfte att verkligen behandla triggerpunkter (muskelknutor med utstrålande effekt), samt hårda, spända och stela muskler, då bör du istället välja en idrottsmassage eller en terapeutisk massage.