Träna hjärnan – det viktigaste organet!

Anna H.

Uppdaterat:

Hälsa

Att träna hjärnan är minst lika viktigt som att träna andra delar av kroppen. En vältränad och aktiv hjärna ökar avsevärt möjligheterna för en bättre livskvalitet här och nu, samtidigt som risken för framtida problem minskar. Dessutom är träning av hjärnan något som alla, oavsett ålder, kan ägna sig åt. Det är aldrig för sent att börja med hjärnträning och även du som befinner dig långt in i pensionsåldern kan dra stor nytta av att träna din hjärna. 

Träning av hjärnan har fått en renässans under senare år. Detta hänger bland annat samman med att det hela tiden kommer nya forskningsrapporter som visar på vikten av att träna hjärnan och vilka positiva effekter det har för vårt välbefinnande. En hjärna som tränar regelbundet mår helt enkelt lite bättre. Och mår hjärnan bra ökar även förutsättningarna för att även resten av kroppen ska må bra. Vare sig vi vill det eller ej är det hjärnan som styr det mesta i vår tillvaro. 

Olika metoder för att träna hjärnan

Hur du ska träna din hjärna beror till stor del på vilka faktiska förutsättningar som du har och vad syftet med träningen är. Träningsmetoderna skiljer sig något åt om du till exempel vill förbättra arbetsminnet jämfört med om du vill träna ditt långtidsminne. 

Utgångspunkten är emellertid att all hjärnträning är av godo. Tränar du till exempel för att förbättra arbetsminnet kommer detta även att “spilla över” till långtidsminnet och andra av hjärnans funktioner. Spendera därför inte för mycket tid på att analysera vilka träningsmetoder som du ska använda dig av – se i stället till att komma igång så snart som möjligt, så att din hjärna omgående får börja att anstränga sig.  

Träna hjärnan
Det enda du inte kan byta ut idag är din hjärna så ta hand om den!

Utmana hjärnan genom att göra saker annorlunda

Ett enkelt sätt för att snabbt komma igång med att träna hjärnan är genom att göra saker i vardagen annorlunda. Syftet är att hjärnan inte ska “gå på rutin”, i stället tvingar du hjärnan att anstränga sig för att utföra åtgärderna. När du vaknar på morgonen kan du till exempel borsta tänderna med “fel” hand. Stå dessutom gärna samtidigt på ett ben så ger du hjärnan ett bryskt uppvaknande. 

Därefter är det bara att fortsätta på det inslagna spåret och till exempel knäppa knapparna på dina kläder med fel hand, gå baklänges eller varför inte passgång med jämna mellanrum, knyt skorna med korsade armar, ät med besticken i fel hand, för att endast nämna några idéer. Det finns hur många exempel som helst och det är egentligen endast fantasin som sätter stopp för hur du enkelt kan träna din hjärna i vardagen. 

Fysisk träning för hjärnan

Det kan kanske uppfattas som något förvånande men forskningen är glasklar – en av de absolut bästa träningsmetoderna för att träna hjärnan är fysisk träning. Det kommer kontinuerligt nya rapporter om hur viktig fysisk träning är för hjärnan och dess funktioner. Frågan är om det finns något annat som har en lika stor inverkan på hjärnan som fysisk träning. Det är dessutom inte fråga om någon särskild form av fysisk träning. I princip är all fysisk träning bra för hjärnan och du behöver inte springa ett maratonlopp för att det ska ge resultat. Även regelbundna promenader eller enkla fysiska övningar i hemmet tränar hjärnan. 

Meditation

En relativt ny upptäckt är vilken effekt som meditation har på vår hjärna. Meditation har länge ansetts ha en lugnande inverkan på våra liv, det är en aktivitet som enkelt förklarat får oss att varva ner i vardagen. Emellertid visar ny forskning att meditation även medför att hjärnan förändras rent fysiskt och vissa delar av hjärnan växer vid regelbunden meditation. Man har dessutom konstaterat att även fokus och minne påverkas i positiv riktning av meditation. Det finns därför all anledning att välja även meditation som ett av dina verktyg för att träna din hjärna. 

Vikten av att sova ordentligt

Något som ofta försummas när man diskuterar träning, det gäller oavsett om det är fråga om fysisk träning eller träning av hjärnan, är vikten av sömn. Får du inte tillräckligt med sömn kan du inte tillgodogöra dig din träning. God sömn är en förutsättning för att vi ska fungera optimalt. Sömnbrist får omgående negativa konsekvenser för hur din hjärna fungerar, och även andra funktioner i kroppen. Tyvärr finns det en rad myter om olika kända personer som endast behöver några timmars sömn varje dygn. Detta är endast myter och inget annat. Det är därför viktigt att du ser till att du får tillräckligt med sömn när du arbetar med att träna din hjärna.  

Hjälpmedel för att träna hjärnan

Som framgått av vad som angetts ovan finns det många enkla metoder för att du ska kunna träna din hjärna. Du behöver inte gå några särskilda kurser eller ha speciell utrustning för att du ska kunna träna hjärnan, din egen fantasi och motivation räcker lång väg. Vill du ha lite hjälp på vägen finns det hjälpmedel, framför allt i form av olika appar för hjärnträning som du snabbt och enkelt kan ladda ner till din telefon. Utbudet är stort samtidigt som de fungerar på olika sätt. Ta dig därför tid och försök att ta del av olika recensioner innan du bestämmer dig för vilken app du ska använda dig av för att träna hjärnan. 

Lämna en kommentar