Hur du kan ta kontroll över din ekonomi

Anna H.

Uppdaterat:

Ekonomi

Har du svårt att kontrollera din ekonomi? Är det ofta för mycket månad kvar i slutet av pengarna? Eller känner du kanske bara att det vore bra att tjäna lite extra pengar? Om svaret är ja, då är denna artikel för dig. Det finns en mängd olika, och oftast enkla sätt, att både spara och tjäna lite extra pengar. Här kommer några snabba tips som kommer att ge dig möjligheten att skaffa en buffert på nolltid! Börja med att tänka över vilka små, kanske onödiga, utgifter du kan spara in på. Kanske köper du alltid kaffe på väg till jobbet. Tänk då istället på att dricka kaffe hemma och ta nästa kaffekopp på jobbet. Redan här kan du spara 400-500 kronor varje månad. Samma princip gäller med hur du äter din lunch när du jobbar eller studerar, är det på restaurang eller med egen matlåda? Du kan väldigt enkelt spara en tusenlapp varje månad genom att börja ta med egen mat till din arbetsplats eller skola.

kontroll över din ekonomi
Ta kontroll över din ekonomi 2021

Fler spartips

Nästa steg i sparprocessen är att se över dina utgifter när det gäller inköp av kläder, elektronik, mobilabonnemang, matvaror och så vidare. Gör research och leta efter vilka butiker som har extrapriser varje vecka eller månad. Många företag och affärer erbjuder även olika sorters medlemskort som du kan skaffa dig kostnadsfritt, vilket sedan ger dig rabatter eller bonuscheckar. Att handla kläder i second hand-affärer är ett annat knep för att spara en del pengar. Många second hand-affärer får in mängder av knappt använda kläder, och även husgeråd såsom exempelvis tallrikar och bestick. Även fina möbelfynd går att hitta för den som har lite tur blandat med skicklighet. Ett annat tips som har med second hand att göra är att du även kan tjäna pengar på att sälja saker du själv äger. Kanske skorna du köpte för två år sedan, som bara stått och samlat damm i garderoben. Om inköpspriset var 800 kronor, då kan du utan problem sälja dem vidare för 200-400 kronor, om skicket på skorna är bra.

Skapa en budget

Genom att se över alla utgifter och skapa en budget ser du enkelt vart pengarna går och på vilka ställen som du kan eller bör spara. Det är lätt hänt att exempelvis olika abonnemang eller prenumerationstjänster löper på än fast du inte använder dessa. Du behöver också se över dina nuvarande lån, kanske har du många smålån som har hög ränta och som du skulle kunna samla till ett lån istället eller omförhandla lånet för att få bättre villkor. Du ska också budgetera för att spara ihop till en buffert om något oförutsett inträffar. Att ha en bra kreditvärdighet är grunden för att få ett lån med bra villkor. Se till att betala räkningarna i tid och att du inte får för många kreditupplysningar.

Hur du kan tjäna extra pengar

Vi har redan diskuterat hur du kan göra för att ta kontroll över din ekonomi genom att spara på olika utgifter. Här kommer ett par tips om hur du också kan öka dina inkomster varje månad utan att det tar för mycket av din tid och energi. Lär dig att investera på olika sätt, exempelvis genom olika fonder, aktier och liknande. Du kommer att se pengarna växa utan att behöva göra någonting. En annan sådan långsiktig lösning är den så kallade passiva inkomsten, kanske har du en lägenhet att hyra ut? Du kan givetvis kombinera lång- och kortsiktiga lösningar. Att sälja oanvända saker, till exempel på Blocket eller Tradera kan vara mycket lukrativt. Ett annat råd är att fråga runt bland vänner och bekanta om de behöver hjälp med någonting. Kanske din grannes hund måste rastas, eller din moster vore väldigt tacksam om du kunde hjälpa henne klippa gräsmattan? Använd din fantasi, och var seriös och lyhörd. Det finns alltid pengar att hämta för den ambitiöse, som inte är rädd för att hugga i, och som tar ansvar för sin egen ekonomi!

Bli mer insatt i aktiehandel

Ett varmt tips vi rekommenderar 2020 är att bli mer insatt i just aktiehandel. Eftersom lågkonjuktur väntar är detta ett ypperligt tillfälle att gå in.
Ett enkelt tips är att investera i tjänster/produkter som du själv uppfattar som bra, detta har historiskt sätt visa ge utdelning.

För mer läsning kan ni besöka Ekonomitips som skriver om aktier för nybörjare.