Så kan du jämföra lån och välja det bästa erbjudandet

Anna H.

Uppdaterat:

Ekonomi

Genom att jämföra olika lån kan du välja det bästa lånet för just dig. I denna artikel går vi igenom hur du går tillväga för att välja långivare, samla in information om låneerbjudanden samt jämföra dessa.

Att jämföra lån
väljer du bäst långivare 2023

Steg 1: Välj långivare

Innan du kan ansöka om ett lån behöver du välja en långivare. Det finns flera olika sådana att välja mellan – traditionella banker, digitala banker och andra kreditgivare – och alla dessa har sina för- och nackdelar. Du bör därför välja långivare utifrån ditt personliga behov, d.v.s. vilken slags lån du är ute efter och vilken bank eller kreditgivare som känns bäst för dig att samarbeta med.

Vanligast är att man ansöker om ett lån hos en traditionell bank. Genom att göra detta kan du samla ditt lån och sparande på ett ställe. Nackdelen med detta alternativ är dock att det kan vara svårt att få banklån om man har en låg kreditvärdighet.

Det mest populära alternativet är att vända sig till en långivare på nätet. Dessa tillhandahåller generellt sett lån utan säkerhet med en något högre ränta. Samtidigt är det ofta enklare och mer bekvämt att genomgå ansökningsprocessen, samtidigt som även låntagare med lägre kreditvärdighet vanligtvis kan få ett lån på detta sätt.

Steg 2: Få flera erbjudanden att välja mellan

När du väl har en bild av vilken långivare som är den rätta för dig, är det dags att ta in erbjudanden. Det är nämligen viktigt att inte välja första bästa låneerbjudande – du bör ha minst tre erbjudanden (gärna fler) att ta ställning till.

Ett tips för dig som inte önskar göra grovgörat att manuellt hämta in informationen om olika lån kan med fördel göra en jämförelse med hjälp av Lånen.se. Där kan du enkelt välja önskat lånebelopp och snabbt få fram en lista över de långivare som tillhandahåller lån på detta belopp. Du kan även begränsa urvalet genom att använda de ytterligare sökalternativ som erbjuds, såsom möjligheten att välja bort långivare som tar kreditupplysning via UC.

Steg 3: Jämför lånen

Efter att ha fått flera erbjudanden att ta ställning till är det dags att jämföra dessa sinsemellan. Dessvärre ser ofta låneerbjudanden väldigt olika ut, vilket försvårar processen att jämföra dem. Skapa gärna en lista eller ett kalkylblad för att ställa de olika erbjudandena mot varandra.

Dessa är några av de faktorer som du bör ta hänsyn till i ditt val:

  • Lånebelopp
  • Låneperiod
  • Nominell ränta
  • Effektiv ränta
  • Månatligt amorteringsbelopp
  • Eventuella ytterligare avgifter, såsom uppläggnings- och/eller aviseringsavgift
  • Förseningsavgift

När du väl känner dig bekväm med ett erbjudande och du förstår lånets villkor, är du redo att ansöka om lånet i fråga!