Så höjer du poängen på högskoleprovet

Uppdaterat
Skribent

För många så är högskoleprovet räddningen. Av olika skäl så har du inte har fått det betyg som krävs för din drömutbildning på högskolan. Men du kan fortfarande knipa en plats med detta prov. Fast det är många som tänker som du och då gäller det att komma förberedd.

Om du tog högskoleprovet under hösten med en poäng som inte räcker så har du en chans till under våren. Du kan höja din poäng för det här provet har inget med tur att göra. Du behöver heller inte vara en blivande raketforskare för att lyckas.

Här är det som du ska göra för att höja din poäng nästa gång du tar högskoleprovet.

Så höjer du poängen på högskoleprovet 2021
Höj poängen på högskoleprovet 2021

Förbered dig med en interaktiv kurs

Det är vanligt att bli besviken på det snitt högskoleprovet första gången ger. Kanske hade du höga förväntningar då du har bra koll på matte och språk. Det är inte alla som inser att det finns så mycket på att tjäna på förberedelse med gamla högskoleprov.

Om du vill göra det svårt för dig så kan du skriva ut en massa gamla prov och göra uppgifterna. Med högskoleprovet facit så rättar du proven och då ser du var det brister. Det som är svårt är det som du måste öva mer på inför nästa högskoleprov.

Men lättare än så är att ta en interaktiv kurs online. Den kommer att styra dig i rätt riktning. Och se till att du övar på det som du inte är så bra på.

Bra nät-kurser ger dig:

  • Oändligt många prov från tidigare tillfällen som du kan öva på
  • Snabba svar
  • Hjälpmedel som formelsamlingar
  • Coacher som kan svara på frågor online
  • En indikation om hur du avancerar

Fokusera mer på det som är svårt

Det är alltid roligare att öva på de högskoleprovet delar som du är bra på. Att få rätt är alltid kul, men det här är inte vägen till en högre poäng. Om du inser att du inte är så bra på ord så behöver du läsa mer.

Du kan också lyssna på radioprogram som du normalt sett inte lyssnar på. Dokumentärer, vetenskapsradion och kulturprogram kan berika ditt ordförråd. Samtidigt som du övar på orddelen från tidigare prov så blir du bättre på att se samband. Du kan klura ut betydelsen av ord utan att ha använt dem särskilt mycket.

Känn igen struktur och stil på frågor

När du känner igen strukturen på de olika delarna av högskoleprovet så känner du dig lugnare. Du vet vad som förväntas och behöver inte lägga onödig tid på att sätta dig in i detta. Mer tid är guld värt på högskoleprovet.

Med mer tid så kan du:

Gå igenom frågor du hoppat över
Du gör det som du är säker på först. När detta är klart så hinner du gå tillbaka och ta dig igenom det som först verkade svårt.

Läsa lugnare
Du behöver inte läsa så snabbt att du inte uppfattar vad det står. Du vet ju vad som förväntas och du vet hur lång tid det kommer att ta. Det ger dig ett metodiskt högskoleprov som du klarar av.

Tänk till en gång till
Kanske tänkte du lite för snabbt. Det händer. Men med vana så blir det tid över till att se över det du just har skrivit. Och du kan då ändra om det inte blev rätt.
Om du följer den här guiden för nästa högskoleprov så är chansen att du höjer din poäng mycket god. Det kan vara din biljett till drömutbildningen redan nästa höst!

Innehåll