Gratis VPN: Säkerhetsrisk och datainsamling

Uppdaterat
Skribent

I takt med att VPN-tjänster blir allt mer populära så har det tyvärr även börjat dyka upp allt fler oseriösa aktörer. Allt för ofta har det uppmärksammats att personer som använt gratis VPN eller skaffat konto hos ett opålitligt företag har fått sina uppgifter sålda eller fått erfara att deras internetanvändande har övervakats.

Värst av allt är nog att detta har visat sig vara allt annat än en engångsföreteelse. Det är till och med vanligt att företag som blir upptäckta helt enkelt lanserar samma opålitliga tjänst under nytt namn. I tider då personliga uppgifter, internetvanor och liknande data har blivit hårdvaluta är det därför viktigare än någonsin tidigare att skydda sig från både läckor och oseriösa tjänster. Men spelar det verkligen så stor roll?

Gratis VPN
Gratis VPN 2021?

Vad är problemet? Du betalar med dina uppgifter

Det finns ett gammalt påstående som säger att den som använder gratistjänster säljer sig själv. Även om det inte alltid stämmer så sätter det fingret på något oerhört viktigt. Väldigt många gratistjänster finansierar verksamheten genom att sälja personuppgifter. För om man tänker efter så är det i det långa loppet väldigt svårt att erbjuda något gratis. Särskilt då driftkostnaderna gör att man utan intäkter behöver betala ur egen ficka. Detta har gjort att många väljer att helt enkelt sälja sina användare.

Detta anses så klart vara allt annat än acceptabelt och turligt nog uppmärksammas ofta dessa VPN-tjänster väldigt snabbt. Därför är det viktigt att hålla koll på utvecklingen inom branschen, så du slipper riskera att just du använder dig av en VPN som inte är tillförlitlig. Men vilken sorts data är det egentligen som är i riskzonen?

Vilken data läcks? Surfvanor och personuppgifter

Exakt vilken data som läcks eller säljs varierar. Dels på grund av att det periodvis är större efterfrågan på specifika uppgifter, dels då det varierar vilken data som faktiskt lagras. Generellt sett så har det främst varit två sorts uppgifter som figurerat i läckor, nämligen surfvanor och personuppgifter.

  • Information om vilka sajter man besökt, hur mycket tid man har spenderat på sajter och hur ofta. Denna sorts data säger väldigt mycket om dina surfmönster, och kan över tid ge en väldigt tydlig bild om vem du är och vad du gör på internet.
  • Information om datorn, mobiltelefonen eller surfplattan. Det kan handla om allt i från vilka webbläsare du användare, till information som är unik för just den enhet du använder.
  • Vilken internetleverantör som man använder och ungefärlig plats gällande var man befinner sig. Denna sorts lokaliseringsdata säger väldigt mycket om vem du är då det gör att man i många fall kan uppskatta ungefär var du bor.
  • Personuppgifter så som e-postadress, namn och i vissa fall adress. Detta brukar anses vara den mest identifierbara informationen och kan i många fall direkt kopplas till din riktiga identitet.

Tagna var för sig så kanske dessa uppgifter inte känns allt för allvarliga. Men när de läggs samman så får man vad som brukar kallas för personligt identifierbara data. Detta betyder att den sammanlagda informationen är tillräckligt precis för att skapa ett unikt avtryck. Man vet helt enkelt att det är du.

Det har även uppmärksammats att VPN-tjänster trots påståenden om anonymitet och säkerhet har lämnat ut data till myndigheter. Ofta anses detta vara något av det värsta övertramp en VPN kan göra. Värt att poängtera är att det främst har handlat om situationer där det har begåtts allvarliga brott. Men en tumregel att förhålla sig till är att en VPN som inte sparar någon information om användare, inte heller har någon information att lämna ut.

Vilka läcker? Gratis VPN och oseriösa aktörer

Det är väldigt svårt att i förväg veta vilka VPN-tjänster som sparar, läcker och säljer data. Periodvis så uppmärksammas däremot vissa. Under 2018 så identifierade Internet Measurement Conference DNS-läckor hos ett flertal VPN-tjänster. Däribland Freedome VPN, WorldVPN, Le VPN, LiquidVPN, Private VPN, Zoog VPN Private Tunnel, Seed4.me, VPN.ht och WorldVPN. I mitten av 2020 så uppmärksammades även att Ufo VPN, Rabbit VPN, Flash VPN, Super VPN och Free VPN samtliga sparade personligt identifierbara data.


Gemensamt för dessa är att de alla erbjudit gratistjänster som använts av ett stort antal personer. Det har visat sig vara avsevärt mindre vanligt att betaltjänsterna har lika släpphänt säkerhet och personuppgiftshantering. Hur löser man då det hela?

Vad är lösningen? Välj en seriös VPN

För att undvika att dina uppgifter säljs eller läcker ut så behöver du välja en seriös VPN-tjänst. Detta kan tyvärr vara lättare sagt än gjort. Ett enkelt tips är att välja en VPN som är beprövad och välkänd. Då folk blir ganska upprörda när deras integritet kränks så är de snabba med att uttrycka sin ilska över de VPN-tjänster som missköter det förtroende man ger dem.

Vill du helt och hållet vara på den säkra sidan så kan du ge dig på projektet att kontrollera de enskilda tjänsternas hemsidor och villkor. Där framgår i de flesta fall hur de förhåller sig till integritet och hur de hanterar den data de får tillgång till. Här är några saker du kan kontrollera.

  • Hur förhåller de sig till loggar? Alla seriösa VPN-tjänster har en policy gällande hur de hanterar loggar. Kontrollera den för att se till att de inte sparar besöksdata.
  • Driver de sin verksamhet från ett land med integritetsskydd? Många väljer att undvika VPN-tjänster i Kina och Hong Kong då dessa länder anses ha ett tvivelaktigt förhållande till integritet.
  • Har de skydd mot DNS-läckor? DNS-läckor är när en del av besöksinformationen läcker ut. Detta kan ske när en VPN inte tillhandahåller egna DNS-servrar.
  • Har de granskats av en oberoende part? Så kallad säkerhetsgranskning, eller security audit, genomförs av säkerhetsfirmor för att säkerställa att tjänsterna är seriösa och rätt konfigurerade.

Detta är långt i från alla saker du kan kontrollera. Ofta så får man väldigt mycket information genom att läsa befintliga recensioner av de olika VPN-tjänsterna. Du kan därför spara mycket tid genom att lära dig av andras erfarenheter.

Innehåll