Lås upp streamingtjänster med en VPN

Anna H.

Uppdaterat:

IT

Netflix, HBO och BBC har många likheter. En av dessa är att samtliga bjussar på ett riktigt bra utbud av filmer och serier, och en annan är att de otillgängliggör delar av utbudet för användare som bor i ”fel” länder. Men varför är det så, skulle inte streamingjättarna tjäna mer pengar på att visa hela innehållskatalogen oavsett var man befinner sig? Det skulle de säkert, men då stora och mäktiga filmbolag står för merparten av innehållet – och de vill kunna sälja samma material flera gånger, är det den här modellen som gäller.

Lås upp streamingtjänster med en VPN
Lås upp streamingtjänster med en VPN 2021

En genväg till dina streamingtjänster

Det går dock att komma runt systemet med en VPN-tjänst, men inte vilken som helst. Streamingjättarna har infört kraftiga Proxy-brandväggar som är ena hejare på att särskilja VPN-trafik från vanlig sådan (HTTPS), och det är i regel bara de resursstarkaste VPN-aktörerna som klarar av att ”lura systemet”. VPNBasen har listat ett antal VPN-leverantörer som klarar av att låsa upp både Netflix samt BBC iPlayer, och i runda slängar mäktar 50% av VPN-aktörerna med den manövern.

Streama i utlandet på netflix och hbo

Så här gör ni för att komma igång:
#1. Teckna er för en passande VPN-tjänst. Om ni är osäkra på vilka alternativ som presterar bäst finns en topplista att tillgå här.

#2. Ladda ner en VPN-app till den enhet ni använder er av. Många VPN-aktörer erbjuder egenutvecklade appar för bland annat iOS, Android, Windows samt Mac.

#3. Koppla upp er mot ”rätt” server. Vad som är rätt server kan skifta beroende på vilken VPN-leverantör ni väljer att använda er av, men detta är VPN-aktörerna mycket tydliga med att ange själva. Ofta får ni tillgång till så kallade “Optimized for Netflix”-servrar, och ibland kan ni låsa upp Netflix fullständiga utbud på samtliga servrar.

#4. Starta upp streaming-appen. Om Netflix eller BBC iPlayer skulle krångla kan det hjälpa att rensa alla webbkakor. Detta gör ni genom att söka på ”Rensa cookies” följt av namnet på er webbläsare, på sajter såsom Google eller Bing – så dyker all nödvändig information upp.

#5. Med detta sagt är streamingplattformarna upplåsta, och ni kan därmed ta del av en riktigt stor mängd tv-serier samt filmer som annars hade varit otillgängliga.

Det bör även tilläggas att VPN-tekniken bjussar på mer fördelar än vad som nämnts här, men detta kan ni läsa mer om på VPNBasen.