Så minskar du risken för folksjukdomar

Anna H.

Uppdaterat:

Hälsa

Folksjukdomar är sjukdomar som drabbar en ganska så stor del av befolkningen. Våra folksjukdomar är också i vissa fall närbesläktade med välfärdssjukdomar, i alla fall i I-länderna. De sjukdomar som är vanligast förekommande i landet brukar klassas hit. Gemensamt är att de måste vara tillräckligt allvarliga för att räknas – gräspollenallergi går alltså bort. De måste också ha en tillräckligt stor inverkan på samhället för att få kallas för en folksjukdom.

Så minskar du risken för folksjukdomar
Så minskar du risken för folksjukdomar 2021

Fysiska eller psykiska folksjukdomar

I Sverige brukar vi dela upp folksjukdomarna i fysiska (somatiska) eller psykiska folksjukdomar. De fysiska sjukdomarna är vanligast, och dessa handlar mestadels om:

  • Diabetes
  • Vissa cancerformer
  • Hjärt- och kärlsjukdomar

De psykiska folksjukdomarna blir allt vanligare, och där hittar vi bland annat

  • Stressyndrom
  • Ångest
  • Depression

Hur förebygger vi folksjukdomarna

  • Sluta röka: Rökning är verkligen skadligt för din allmänhälsa: Inte bara är rökningen direkt cancerframkallande, du får också sämre kondition av rökningen, och hamnar därmed lätt i en ond spiral. Rökningen är direkt skadlig för hjärt- och kärlsjukdomarna. Försök därför att sluta att röka. Om du har försökt men misslyckats kan du överväga alternativa nikotinprodukter som är effektiva för många att sluta såsom tobaksfria nikotinpåsar
  • Undvika alkoholmissbruk: Ett måttligt bruk av alkohol är i sig inte avgörande för att drabbas av en folksjukdom. Men ett missbruk av alkohol, eller ett alldeles för stort intag av alkohol kan både vara ett symptom för någon av de psykiska sjukdomarna såväl som att det är direkt skadligt för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. 
  • Fysisk aktivitet: Kom igång med träningen! Vi begär inte att du ska bli en maratonlöpare över natten, men du ska börja röra på dig lite mer än idag. Här är alla våra individuella förutsättningar olika, men alla kan vi göra något. Promenera till kiosken i stället för att ta bilen! Gå eller cykla till jobbet i stället för tunnelbanan eller bussen. Stå vid skrivbordet i stället för att sitta. Ta trappan i stället för hiss eller rulltrappa. Många små myrsteg, som i sig knappt märks, ger resultat i långa loppet. 
  • Bra matvanor: Tänk på vad du äter! Ät helt enkelt bättre mat. Inte mindre mat, utan bättre! Ligger du i riskzon för diabetes, så ska du hålla koll på sockret du stoppar i dig. Har du risk för hjärt- och kärlsjukdomar, så ät mindre fet mat. Även om du är köttälskare, så ät en god fisk en gång i veckan. Ät grillade grönsaker i stället för pommes frittes till entrecoten. En fin svensk hantverksöl i stället för två stora stark till maten. ”Små myrsteg” även här gör stor betydelse i det långa loppet. 
  • Undvik övervikt: Hoppa över mellanmålen, ät mer grönsaker (men inte frukter) och sov gott, och jobba vidare på punkterna 1-4 ovan. Övervikt är direkt farligt både för hjärta/kärl som diabetes, så den där kulmagen ska vi jobba bort!