Ät bättre redan idag!

Anna H.

Uppdaterat:

Hälsa

Du tänker väl på vad du stoppar i dig? Det sägs ju att ”du är vad du äter”, och det är något som stämmer. Äter du bra så minskar risken för olika sjukdomar, och äter du dåligt så lägger du grunden för ett i övrigt osunt leverne. Att ”äta bättre” innebär också att du gör miljösmarta val.

Att äta bra
Att äta bra 2021 är inte speciellt svårt

Bra miljöval

Genom att exempelvis använda lokalproducerade råvaror när du ska laga middag så uppnår du många positiva saker. För det första har vi en direkt miljömässig aspekt – din mat har inte färdats runt halva jordklotet innan det hamnar på ditt matbord. För det andra så gynnar du det lokala mathantverket, dina pengar stannar i bygden. Slutligen om du känner (till) den lokala bonden så är chansen betydligt större att denne leverarar kött och grödor av hög kvalitet, än att köpa billigt kött från ex Danmark.

På Åland, öarna mellan Sverige och Finland, har det växt fram en rörelse som kallas för Axgan. Dessa personer äter enbart mat som är tillverkade lokalt på Åland! Det är ett väldigt bra synsätt, man tar ”hand om varandra” och gynnar den lokala ekonomin, samtidigt som man garanterar en hög kvalitet på varorna. Köper man fisk från den lokala fiskaren, så kan han i sin tur köpa virke av den lokala handlaren, och pengarna går runt i en positiv spiral. Det enda Axganerna behöver importera till Åland är vin…

Odla själv

Mer lokalproducerat än att odla grödor själv kan det helt enkelt inte bli. Du har full koll på vad som kommer på bordet. Inga gifter eller bekämpningsmedel så långt ögat når. Dessutom är det roligt!

Även du som bor i lägenhet kan faktiskt odla viss mat själv. Jag tänker då främst på exempelvis dill, persilja och gräslök som går utmärkt att odla i kruka hemma. Tänk själv, egentligen är det helt vansinnigt att gå till affären och köpa några kvistar plastförpackad persilja när man bara kan klippa till lite i fönsterkarmen. Kilopriset på butikspersiljan är löjligt högt – 750 kr/kg – när allt det kostar i fönstret är lite tålamod och gröna fingrar.

Gör smarta byten!

Ah fredag! Dags för Biffen, bean och pommesen! Eller? Hade man ”uppfunnit” pommes frittes idag, så hade man säkerf förbjudit det. Först har man en kolhyderatbomb som potatis, som man skivar upp och friterar i olja. En i grunden ganska onyttig sak blev genast mycket onyttigare. Och handen på hjärtat, inte smakar det så gott heller. Byt ut pommesen mot lite grillade grönsaker i stället. Måste du ha potatis? Oken, men ta vanlig stekt potatis då, gärna från det egna landet. Ta bara en halv portion, och komplettera med en grillad tomat och lite grillad grön sparris. Och byt ut den stora köttbiten från Danmark mot en något mindre köttbit av god kvalitet från den lokala bonden. I stället för två generiska ”fulöl” till maten så köper du en kvalitetsöl från det lokala bryggeriet. Du äter gott, du äter bra, och du gör gott!