Träningsresa – en populär form av aktiv semester!

Anna H.

Uppdaterat:

Resor

Det blir allt populärare att ha en önskan att vara aktiv på sin semester. Antalet träningsresor, hälsoresor, vandringsresor, löparresor som andra tema- och gruppresor ökar stadigt.

Det kan vara svårt att veta vad som faktiskt ingår i en träningsresa och hur ett upplägg kan se ut.

Träningsresa
Träningsresa 2021

Om träningsresor

Som alltid när det är flera olika aktörer på marknaden så finns det både skillnader och likheter från aktör till aktör.

Till att börja med så tycker vi personligen att en seriös aktör ska kunna erbjuda träningsresor efter dina egna förutsättningar, med det menar vi att du ska kunna deltaga efter vad som passar just dig allra bäst samt även deltaga på den eller de aktiviteter du själv önskar.

Det ska inte finnas några krav om att man ska tex. behöva vara ett specifikt kön, specifik ålder eller att man behöver vara topptränad för att kunna vara med. Den enda du ska tävla emot är dig själv och dina egna personliga mål, detta är viktigt att veta om.

Sedan så är det dock viktigt att inte sticka under stolen med att en träningsresa är just vad namnet beskriver, en resa där träningen står i fokus.

Med det också sagt så är det självklart bra som deltagare att också ha en viss fysisk status så så att man inte kommer helt oförberedd.

Mindre grupper får oftast nöjdare träningsresenärer!

Som vi redan varit inne på så finns det både likheter och skillnader mellan aktörerna på marknaden.

Man har ofta ett upplägg med minst 2-3 olika träningspass per dag, som alltid så ska man kunna vara med helt efter sina personliga förutsättningar.

Är din träningsresa på varmare breddgrader så är det många aktörer som har valt att lägga en eller flera aktiviteter tidigare på morgonen innan det har hunnit att bli för varmt och även på sen eftermiddag efter att den värsta värmen har hunnit att lägga sig.

Med det upplägget så får man som resenär också möjligheten till att få tid att kunna njuta av sol, bad och ledighet mellan alla de olika träningspassen, något som alltid brukar vara otroligt uppskattat av resenärerna.

Fler saker du bör känna till som resenär med träning som mål

Vanligtvis i en träningsresa så ingår själva resan t.o.r, boende, samt alla tränarledda aktiviteter under träningsresans gång. Vissa aktörer inkluderar även helpension (eller frukost) samt transfer till och från flygplatsen.

Det finns ofta ”köp till” alternativ under resans gång som tex. mat, utflykter, massage, personlig träning, kostrådgivning m.m

Passen under resan leds av tränare och instruktörer från antingen den arrangör som man har köpt resan ifrån eller från hotellets egna tränare och instruktörer.

Vissa arrangörer försöker även locka med att olika profiler är med under resans gång, något som såklart ökar priset rejält mycket då profilen/profilerna också ska betalt för sin insats.

Det kan vara bra att kolla upp vilka som kommer leda passen under din träningsresa, är det svenska eller skandinaviska instruktörer så är det självklart inget problem med språket men om det skulle vara så att instruktörerna enbart talar engelska så kanske det kan vara ett problem om man känner att man varken talar eller förstår engelska särskilt bra.

När man läser kundrecensioner från tidigare träningsresenärer så har det visat sig att många har föredragit när det är mindre grupper med 10-20st deltagare per grupp.

Anledningen till detta är att det då oftare känns som en mera personlig resa för resenären men även p.g.a att tränaren/tränarna då oftare har den tid det kräver att se och visa alla deltagare i gruppen hur man tex. ska göra med tekniken i en särskild övning.

Stora arrangörer som kanske enbart har 1-2 tränare för en grupp med 25-40st. deltagare kan såklart få väldigt svårt att hinna med allt som borde göras.

Så är det en träningsresa som lockar dig, kolla noga upp det som är viktigt för dig och kom ihåg att en stor och känd arrangör absolut inte nödvändigtvis betyder en bättre resa, många gånger så är det faktiskt precis tvärtom.