Olika typer av hälsokost-preparat och alternativ hälsa

Anna H.

Uppdaterat:

Hälsa

Alternativ hälsa och hälsokost ligger i tiden. Det rapporteras ofta om nya trender där Hollywoodstjärnor och andra kändisar börjat använda något nytt preparat. I de flesta fall handlar det om att vi återupptäckt effekterna hos naturligt förekommande preparat som använts länge.

Olika typer av hälsokost-preparat och alternativ hälsa
Hälsokost och alternativ hälsa 2021

Hälsokost-preparat har en lång historia

Ofta när det dyker upp någon ny trend inom alternativ hälsa handlar det om preparat som i olika former använts i tusentals år. Tyvärr råder det ett underskott på moderna vetenskapliga studier av preparaten. Istället får du lita på erfarenheterna hos generationer som använt preparaten för specifika syften under lång tid. Dock finns det vanligtvis gott om förstudier och labbtester att luta sig mot, i brist på fullskaliga vetenskapliga studier.

Seriösa medicinska studier inleds vanligtvis med djur- och provrörstester. Det är väldigt ofta i det skedet studierna av naturläkemedel befinner sig. Olika ämnens medicinska egenskaper har testats antingen på möss/råttor alternativt i provrör. Påfallande ofta bekräftar resultaten att sättet som preparaten använts på historiskt har varit riktigt.

Att hälsokost på nätet blivit stort förvånar oss inte med andra ord!

Hälsokost-preparat klassas inte som läkemedel

Det pågår många studier runtom världen för att utröna effekterna av olika naturläkemedel. Lyckade kliniska tester innebär att statusen för många preparat höjs. Det är dock värt att poängtera att du inte bör behandla allvarliga medicinska problem med dem. Se dem istället som olika komplement som du kan använda för att förbättra resultaten av din träning, höja din energinivå, eller få i dig alla näringsämnen du behöver. Med det sagt är alla hälsokostprodukter som säljs i Sverige kontrollerade och godkända som livsmedel.

Olika typer av hälsokost-preparat och kosttillskott

Det finns många olika typer av preparat och kosttillskott som klassas som alternativ hälsa. Från preparat som kan höja din energi- och prestationsnivå till tabletter som tillfredställer ditt behov av specifika vitaminer, mineraler m.m. Här följer de huvudsakliga kategorierna av preparat inom alternativ hälsa som du kan hitta i en landbaserad hälsokostbutik eller på nätet.

Multivitaminer och kosttillskott

Stress och vardagsbestyr kan göra det svårt att upprätthålla en mångsidig kost som innehåller alla näringsämnen. Utöver det kräver våra kroppar olika nivåer av näringsämnen i olika skeden i livet. Det gör att det ibland kan vara bra att komplettera kosten med multivitamin-preparat eller tillskott med specifika vitaminer. Bland de vanligaste preparaten i kategorin finns multivitaminer för veganer och vitamin B1.

Trött och håglös?

Är du också trött? Mycket av den trötthet många upplever hänger samman årstiderna. De flesta som drabbas av håglöshet och trötthet gör det i samband med hösten och vintern. Det talas inte om det lika mycket, men det ska tilläggas att en stor grupp får liknande besvär också på våren.

Viktnedgång eller deffning?

En annan kategori av hälsokost-preparat inriktar sig mot dig som tränar eller känner att du behöver gå ner i vikt. Preparat av det här slaget verkar oftast genom att de innehåller ämnen som höjer din kropps ämnesomsättning. Två exempel på populära produkter för viktnedgång och deffning är grönt kaffe och hallonketoner.

[ratemypost]