Webbredaktör – det du behöver veta!

Anna H.

Uppdaterat:

Webbtips

En webbredaktör arbetar vanligtvis med bilder och texter på webben. Ofta tror många att en webbredaktör bara arbetar med att rätta språkfel och lägga ut texter på webben. Webbredaktörrollen är oftast bred och en webbredaktör kan arbeta med allt från analys och utveckling av digitala marknadsförinsgsinsatser till att skriva texter, publicera och optimera innehållet.

De sköter om ett ett företags webbplats, e-handel eller intranät, samt ansvarar för att texter och information är aktuell och korrekt. informationen är relevant, aktuell och korrekt. Webbredaktören jobbar med att innehållet ska motsvara det behov som användarna har.

Behov av en webbredaktör finns hos både små och stora företag samt hos myndigheter och olika organisationer.

Vill du jobba som webbredaktör kan det vara bra att ha kunskap om design, sökmotoroptimering, projektledning och sociala medier. Det är också bra att ha viss grundläggande förståelse för HTML och olika publiceringssystem som WordPress och Episerver.

Vad gör en webbredaktör?
Webbredaktör – det du behöver veta

Några vanliga saker som en webbredaktör arbetar med kan vara:

  • Skribent
  • Projektledare
  • Strateg
  • SEO (sökmotoroptimering)
  • Marknadsförare
  • Grundläggande HTML och CSS
  • CMS-plattformar som WordPress eller DruPal
  • Grafisk formgivning
  • UX-designer

Hur blir man webbredaktör?

Tidigare var det väldigt vanligt att webbredaktörar har jobbat som journalister eller har en liknande bakgrund. Andra har en mer teknikinriktad bakgrund inom webb och IT. Det passar bra för person som är generalsiter snarare än specialister då webbredaktören ofta ingår i olika team med specialister.

Numera finns det specifika utbildningar på olika universitet som riktar sig till den som vill arbeta som webbredaktör. Utbildningarna brukar vara breda och gå igenom områden som SEOwebbpublicering, grafisk formgivning, textbearbetning och andra viktiga digitala kunskapsområden.

Vad är en content manager?

Det är en vanlig titel på för ett liknande jobb med likartade arbetsuppgifter. Ofta benäms tjänsten webbredaktör som content manager på engelska istället för web editor. Webbredaktören kanske är lite mer fokuserad på att skapa och publicera innehåll, där en content manager har en större helhetssyn över allt innehåll som finns på webbplatsen.

Content manager på webben

Få jobb som webbredaktör?

En webbredaktör jobbar antingen som anställd på ett företag med deras webbplats eller som konsult på en digital byrå där man arbetar med flera olika kunders webbplatser. Du kan även jobba som frilans och ofta kan du jobba på distans och behöver inte ha en fast plats hos kunden. Ett bra arbete för den som vill ha stor frihet och kanske jobba utomlands på distans.

Vem bör jobba som webbredaktör?

Lägger du mycket tid på webben och sociala medier? Är du intresserad av ny digital teknik och tycker marknadsföring är kul? Då kan jobbet som webbredaktör passa dig. Ofta är det ett utmärkt jobb där man får prova på många olika uppgifter och kan samla på sig erfarenheter och kunskap inom många olika områden. Det är en bra språngbräda för dig som vill ha jobb inom digital marknadsföring.