Vad kostar ett barn?

Anna H.

Uppdaterat:

Ekonomi

Hur mycket kostar ett barn? Frågan känns nästan lite hjärtlös men det är en frågeställning som många som planerar att bli föräldrar ställer.

Vad ett barn kostar är ytterst relevant för att kunna planera sin ekonomi. Det kan också vara avgörande för om det är dags att skaffa barn nu eller om det får vänta några år. Iguide.se tar reda på den ekonomiska aspekten av att öka antalet familjemedlemmar.

Vad kostar ett barn
Vad kostar ett barn 2021?

Vad kostar ett barn egentligen?

Ett barn kostar i runda svängar 1,4 miljoner kronor från födseln fram till dess att det blir myndigt. Denna siffra grundar sig på beräkningar från en av Sveriges storbanker. I uträkningen ingår bara det allra nödvändigaste. Vill du lyxa till det med extra häftiga babysaker och märkesbarnkläder kan det bli betydligt dyrare.

Hur kan det vara så dyrt? Följande saker ingår i beräkningen:

Beräkningen innefattar dock inte inköp av större bil så det är en möjlig ytterligare kostnad.

I praktiken kostar ett barn inte fullt så mycket pengar. I Sverige blir prislappen i slutändan nästan 300 000 kronor lägre tack vare barnbidraget.

Stora skillnader i kostnad mellan olika familjer

Som du säkert inser kan det också skilja sig ganska mycket mellan olika familjer hur mycket det kostar att få barn.

Ett par som bor i en ganska stor villa på landet behöver knappast lägga så mycket pengar på en större bostad. Ett par i centrala Stockholm kanske tvingas flytta för att ha råd med en större yta.

Kostnaden för föräldraledigheten kan också slå olika. Föräldrapenningen som betalas ut i samband med föräldraledighet baseras på inkomst. Det finns två sidor av detta mynt. Har du låg inkomst kan det bli riktigt knapert. Har du hög inkomst blir inkomstbortfallet desto större mätt i kronor och ören.

Sedan är det skillnad beroende på om du är medlem i ett fackförbund eller inte. Vissa fackförbund erbjuder föräldralön eller föräldrapenningtillägg vilket gör det billigare att skaffa barn.

Slutligen varierar kostnaden för barnomsorg en del genom landet. De flesta kommuner i Sverige tillämpar förvisso maxtaxa för förskolan. Däremot är det 40 procent av alla kommuner som erbjuder familjer med låg inkomst avgiftsfri förskola. Detta kan göra stor skillnad i vad ett barn kostar.

Bebisar är dyrast

Vilka barn är då dyrast? Jo, det är bebisarna. Det är när barnet är nyfött som föräldrarna behöver ta ut föräldraledighet. Det har stor inverkan på ekonomin. Det är också under den här perioden som ni som föräldrar måste köpa barnvagn, bilbarnstol, bärsele och spjälsäng med mera. Sådant kostar ganska mycket pengar.

Men ska vi prata i rent ekonomiska termer blir kostnaden för bebis nr 2 betydligt lägre än för den förstfödda eftersom samma babyutrustning kan användas om och om igen.

Tips – så klarar ni ekonomin

Ett barn kan givetvis komma som en överraskning ibland, men ofta är det någorlunda planerat. Här är några tips för att få det att gå ihop:

  • Spara ihop till de dyraste babyprodukterna i god tid – barnvagn till exempel
  • Låt ett eventuellt andra eller tredje barn ärva kläder och leksaker av tidigare barn
  • Köp begagnat
  • Försök behålla det egna sparandet trots ökade utgifter

Är det värt att skaffa barn?

Att få se priset för att skaffa barn kan nog få både en och en annan att fundera en gång till på om det verkligen är värt det. Det måste givetvis var och en bestämma, men frågar du oss är svaret ”självklart”. Att ha ett eller flera barn kostar en hel del, men i gengäld får du nästan oändligt med glädje, kärlek och härliga upplevelser. Och sådant är ovärderligt!

Källor

Lämna en kommentar