Träna med gummiband 2022- så gör du rätt!

Uppdaterat
Skribent

Att träna med gummiband är en träningsform som har blivit alltmer populär, både bland yngre och äldre utövare. Det har inte någon betydelse vilken träningslokal som man besöker, överallt finns det någon som tränar med gummiband. Det används av allt från glada motionärer till professionella idrottare som till exempel fotbollsspelare och friidrottare. Övningarna och intensiteten skiljer sig självfallet åt men redskapet och grunderna är desamma. Gummiband är ett träningsredskap som, under förutsättning att det används på rätt sätt, kan användas av i princip alla som vill träna effektivt och samtidigt minimera risken för skador. 

Fördelar med att träna med gummiband

Det finns en rad olika fördelar med att träna med hjälp av gummiband. En uppenbar fördel är smidigheten. Det behövs inte några särskilda lokaler eller någon avancerad utrustning, det enda som krävs är ett professionellt gummiband. Därefter är det möjligt att bedriva träning i princip var som helst. En annan fördel med gummibandsträning är att skaderisken är minimal. Gummibandsträning innebär att du tränar med din egen kropp som vikt i förening med ett elastiskt redskap. Därigenom uppstår inte några plötsliga ryck eller förflyttningar. Kroppen känner genom elasticiteten i gummibandet i god tid när gränsen för belastning är nådd, och det är dags att avbryta en rörelse och därmed undvika att bli skadad. 

En ytterligare fördel är kostnaden. Även om du investerar i ett välutvecklat och professionellt träningsgummiband kommer det inte ens att vara i närheten av att kosta dig skjortan och du behöver inte heller betala några månadsavgifter eller liknande. När du har betalt för ditt gummiband är det ditt och du kommer att kunna använda det under många år framöver innan det blir dags att köpa ett nytt. 

Avslutningsvis är gummiband ett mycket lättanvänt träningsredskap. Du behöver inte gå några särskilda kurser för att lära dig hur du använder dig av gummibandet. Det är självklart alltid en fördel om du har en coach, eller en mer rutinerad användare, som instruerar dig i början. Men har du inte tillgång till detta kan du ändå omgående använda dig av gummibandet och göra de första övningarna. 

Träna med gummiband
Träna med gummiband 2022 – tips vad du kan tänka på med iGuide.se

Övningar med gummiband

Det finns ett mycket stort urval av övningar med gummiband. I början är problemet oftast att välja vilka övningar som är mest lämpade för dig, din fysiska form och de muskelgrupper som du vill träna. En bra början kan vara att göra klassiska övningar som till exempel situps eller curlups men lägga till ett gummiband som extra motstånd. Andra enkla alternativ som är utmärkta när du är nybörjare är till exempel sittande rodd med gummiband, axeldrag eller benspark. Det finns som synes en uppsjö av olika övningar med gummiband. 

Har du inte tillgång till någon som kan visa dig olika övningar är internet ett utomordentligt ställe för att få hjälp. Det finns en rad webbplatser som är specialiserade på just träning med gummiband. Där kan du få förslag på övningar beroende på vilken muskelgrupp som du vill träna. Oftast finns det även tydliga och enkla instruktioner som i detalj förklarar hur övningarna ska utföras. 

En ytterligare källa för att hitta övningar är YouTube. Utbudet av övningar är enormt och så länge du väljer en etablerad YouTube-kanal kan du som regel lita på de tips och råd som ges. Dessutom ska kommentatorsfältet inte underskattas. Där kan du snabbt finna användarkommentarer till den eller de övningar som visas i videon. Dessutom är det alltid inspirerande att diskutera träningsfrågor med andra besökare. 

Val av gummiband

Ett gummiband är inte världens mest avancerade träningsredskap. Det innebär emellertid inte att du kan använda dig av vad som helst som är gjort av gummi. Som bekant är får man vad man betalar för. Du ska därför inte köpa första bästa och billigaste gummiband som du stöter på. Fråga istället personalen vilken skillnad som finns mellan de olika gummiband som säljs och var därefter beredd att köpa något av de bättre gummibanden som rekommenderas av personalen. Du kommer inte att ångra att du betalade några kronor extra för ett gummiband som du kan träna med och lita på under många år framöver. 

Var man kan köpa gummiband

Gummiband för träning finns i de flesta välsorterade träningsbutiker och även på många gym och andra träningsinrättningar. Med träningsbutiker syftas på såväl fysiska butiker som butiker på internet. Det finns även e-handlare som har specialiserat sig på just gummiband för träning och inte säljer något annat. Var du väljer att köpa ditt gummiband har inte någon större betydelse. Vad som är viktigt är att du köper ett gummiband som är anpassat för dig och den träning som du ska bedriva. Då har du skaffat dig bra förutsättningar för att träna med gummiband.  

Lämna en kommentar

Innehåll