Tandblekning hemma

Uppdaterat
Skribent

Det har länge varit populärt att bleka sina tänder. Men att göra det regelbundet på salong kan bli en dyr historia och därför börjar allt fler göra det hemma. I takt med att antalet tandblekningar hemma ökar, så utvecklas också metoderna för att på egen hand bleka sina tänder.

Tandblekning hemma
Tandblekning hemma 2021

Olika metoder när du bleker tänderna

Om man vill bleka sina tänder hemma så finns det en rad olika metoder att tillgå. Det kan vara bra att på förhand läsa in sig på de olika metoderna och hur de fungerar. Efter att man har tagit in information kan man besluta om vilken metod man vill prova.

En metod är att använda sig av en skena, även kallad för blekskena. En skena kan man få utprovad hos en tandläkare eller tandhygienist för att få optimal passform. Det finns även andra alternativ att köpa på till exempel apoteket som är mer universal. En skena fungerar sedan så att du först rengör dina tänder för att få bort eventuell smuts och matrester. Sedan applicerar man en gel, antingen direkt på tänderna eller jämnt fördelat i själva skenan. Hur länge gelen ska sitta beror på vilken gel man använder. Hur ofta man ska upprepa behandlingen beror också på vilken gel du har valt.

Att använda sig av stripes är en annan metod för att bleka tänderna hemma. Då köper man en förpackning med remsor som redan är försedda med gel på ena sidan. Efter att man har rengjort tänderna så applicerar man remsan med gelen mot tandraden. Beroende på vilket märke man använder på remsorna varierar tiden för behandlingen. Behandlingen brukar behöva upprepas dagligen i sju dagar för bäst resultat.

Tandblekningspenna är ytterligare ett alternativ för att enkelt bleka sina tänder hemma. Det är en penna eller en pensel som är fylld med blekgel. Man applicerar sedan gelen enkelt från pennan direkt på tänderna.

Så här fungerar det när du bleker tänderna

Oavsett vilken metod man väljer att använda sig av när man bleker sina tänder så är processen detsamma. När gelen kommer i kontakt med tänderna så startar en kemisk process. Beroende på vad tändernas färg är, så blir resultatet olika. Är tänderna mot det gula eller bruna hållet så blir resultatet mer tillfredsställande än om tandfärgen skiftar mot blått.

Det som händer är att en process som kallas för redox startar och börjar bryta ned de molekyler som är missfärgade. Dessa molekyler sitter på tandens emalj och omvandlas till vatten och syre.

Varför ska man bleka?

De allra flesta bleker sina tänder för att det är estetiskt snyggt med vitare tänder.

Är det farligt?

I nuläget finns det inga dokumenterade studier som visar att det finns några hälsorisker med att bleka sina tänder. Om man har känsligt tandkött kan det bli svullet och irriterat av behandlingen. Det finns inga vetenskapliga studier som visar att själva tanden, eller emaljen, tar skada av denna behandling. Ilningar är en annan biverkning som kan uppstå om blekningsmedlet tränger in tandroten. Dessa biverkningar är ofta snabbt övergående och är inte farliga.

Slutsats

Oavsett om du ämnar att bleka tänderna eller utföra en fransk manikyr så tänk på att det estetiska är just det. I slutändan handlar skönhet om insidan!

Innehåll