Såhär gör du för att starta en blogg

Anna H.

Uppdaterat:

Webbtips

Går du i tankar om att starta en blogg men är osäker på hur du ska göra rent praktiskt? Här guidar vi dig rätt.

Starta en blogg
Starta en blogg du med!

Gratisblogg eller egen domän

Förmodligen vet du redan vad du ska blogga om, eller du har i alla fall en ide. Kanske är det ditt liv i allmänhet, dina resor, matlagning eller någon annan hobby. Nu måste du bestämma vad din blogg ska heta samt var den ska ligga. Namnet ska med fördel vara lätt att komma ihåg alternativt spegla det vad du ska skriva om. Det kan även vara ditt för- och efternamn. Namnet måste såklart vara tillgängligt. Du kan se om ditt tilltänkta bloggnamn redan är upptaget genom en Googlesökning eller kolla på domänhemsidor som GoDaddy.com.

Ett viktigt beslut är att bestämma om du vill ha en gratisblogg eller en egen domän. Det finns fördelar och nackdelar med de båda alternativen. En gratisblogg är en blogg som är helt gratis för dig som bloggare. Denna skapas oftast via en av många bloggportaler. Ofta måste du följa bloggportalens utseendemall och du är mindre flexibel. Om du bestämmer dig för att starta en blogg på en egen domän så är du mer flexibel. Du har mycket större frihet att styra över utseendet på bloggen, men du måste betala för domänen. Båda alternativen har fördelar och nackdelar.

  • Bestäm vad du vill blogga om.
  • Bestäm namn på bloggen och kolla om det är tillgängligt.
  • Bestäm om du ska ha en gratisblogg eller en egen domän.

Så vad ska du då välja mellan en blogg som är gratis eller en egen domän?

Fördelar och nackdelar

Det finns fördelar och nackdelar med både gratisbloggen och blogg på egen domän. Den stora fördelen med gratisbloggen är att den är gratis och enkel. Du kan snabbt komma igång och blogga och du behöver inte betala något. Nackdelen är att du är begränsad. Du måste anpassa dig till bloggportalens mallar och utseende och ofta så har du bloggportalens namn i ditt bloggnamn. Dessutom visas ofta bloggportalens annonser i din blogg. Detta alternativ passar bra om du ska ha en tillfällig blogg, till exempel när du ska ut och resa. Om du vill nå ut till en större målgrupp så rekommenderas en egen domän. Är ett av målen med att tjäna pengar på din blogg bör du köpa en egen domän.

En blogg på egen domän har den stora fördelen är att du har full frihet och kontroll över bloggens utseenden. Du skapar dessutom ditt egna domännamn vilket ger ett proffsigt utseende. Din blogg rankas bättre i Google och eftersom du kan optimera den för sökmotorer (SEO). Dessutom kan du styra över annonser och sponsrade inlägg om du väljer denna variant. Nackdelen är som sagt att det kostar (cirka 50-200 kronor i månaden) och att det är lite mer krångligt. Först måste du köpa domännamnet, därefter välja webbhotell (exempelvis Loopia.se) och slutligen skapa din blogg (exempelvis i WordPress). Det lönar sig dock i längden.