Så vet du om någon spionerar på din mobil

Anna H.

Uppdaterat:

IT

Många svenskar har samlat hela sina liv i sina mobiltelefoner. Det är vanligt förekommande att man använder sin mobiltelefon för att betala sina räkningar, skicka e-postmeddelanden samt text- och bildmeddelanden via diverse meddelande-applikationer.

Hackarna har vetskap om att det finns information som är värdefull på din mobiltelefon, och trots att både Google och Apple har genomfört åtgärder för att virusinfekterade appar aldrig ska få fäste i appbutikerna är problematiken med virus samt spionprogram för mobiltelefoner fortfarande omfattande. 

Så vet du om någon spionerar på din mobil
Så vet du om någon spionerar på din mobil 2021

Nedan nämner vi några av de vanligaste indikationerna på att din mobil är smittad av ett spionprogram.

Tips: På Teknikguiden kan du läsa mer om nya spel, samt ta del av guider som är behjälpliga för att du exempelvis ska kunna installera Linux eller välja en passande router. Du kan ta dig till Teknikguiden.se genom att klicka här.

Så vet du om någon spionerar på din mobil

6 tecken på att din telefon är hackad

  • Batteriförbrukningen ökar drastiskt: Då spionprogrammet kommunicerar med externa servrar. 
  • Din telefon har sämre prestanda: Då spionprogrammet är prestandakrävande, och tar resurser från de applikationer du använder dig av just nu.
  • Dataförbrukningen ökar: Som en konsekvens av att applikationen kommunicerar med cyberbrottslingarnas servrar.
  • Telefonen ringer och skickar SMS utan din vetskap: Det är vanligt förekommande att spionprogrammen ringer upp och/eller skickar textmeddelanden till dyra betalnummer, som cyberbrottslingarna förfogar över.
  • Störande pop-up-rutor uppenbarar sig: Det faktum att störande pop-up-meddelanden återfinns på din mobiltelefons skärm behöver inte betyda att din telefon är hackad. Men då cyberbrottslingarna tjänar stora summor pengar med hjälp av pop-up-meddelanden finns det en risk för att virus återfinns på din telefon.
  • Dina e-post- och sociala medie-konton beter sig underligt: Om din telefon skickar e-postmeddelanden till konstiga webbadresser eller om meddelanden eller inlägg med skräplänkar publiceras på Facebook finns det en överhängande risk för att din mobiltelefon är hackad. 

Vad jag göra om min mobiltelefon blivit hackad?

Om du misstänker att din telefon har blivit hackad är det en bra idé att installera ett antivirusprogram. Om du fått virus i din Androidtelefon, återställ enheten genom att ladda ner och installera det kostnadsfria antivirusprogrammet Avast Free for Android

Om du har en hackad iPhone är det en god idé att installera säkerhetsapplikationen F-Secure främst eller Lookout. Varken F-Secure eller Lookout är förvisso gratis, men för en låg kostnad per månad får du ett fullgott skydd som ska kunna eliminera alla tänkbara virus och spionprogram på din iOS-enhet. 

Om de applikationer som precis nämnts inte klarar av att få din hackade telefon att fungera igen: Fabriksåterställ din mobiltelefon utan att återskapa en säkerhetskopia. Det är en drastisk och tidsödande åtgärd, men en tom telefon är bättre än en hackad mobiltelefon.

Nedan pratar vi mer om effektiva tillvägagångssätt som är behjälpliga för att din mobiltelefon inte ska kunna bli hackad.

6 sätt för att minska risken för en hackad mobiltelefon

  • Klicka aldrig på länkar som återfinns i e-postmeddelanden: Ta dig istället till företagets webbsida via webbläsarens sökfönster.
  • Använd tvåfaktorsinloggning: Genom att exempelvis logga in med ett lösenord som kompletteras med en kod från Google Authenticator.
  • Använd dig av starka lösenord: Med både stora samt små bokstäver och specialtecken. Det är även viktigt att du inte använder samma lösenord på flera webbsidor.
  • Ladda ner säkerhetsuppdateringar frekvent: Om din telefon notifierar dig om att en ny uppdatering finns tillgänglig, ladda ner den direkt. Att uppdatera sin telefon tar i regel endast cirka fem minuter.
  • Tänk dig för innan du laddar ner nya applikationer: Läs omdömen för att bli varse om vad andra användare tycker om applikationen ifråga. Om användarbetyget lågt ska du inte heller ladda ner applikationen.
  • Använd inte begagnade mobiler: Dessa tenderar att ha äldre programvara vilket innebär säkerhetsrisker.