Har du idéer på att starta en hemsida, men vet inte riktigt hur du ska gå tillväga? Först och främst behöver du bestämma hur du ska bygga din hemsida. Här finns det tre alternativ som jag brukar rekommendera 2021!
Alternativ ett:
Du bygger hemsidan med ett Content Management System, CMS för kort, de flesta känner nog till WordPress. WordPress är byggt för att underlätta drastiskt när det kommer till att bygga hemsidor.
Det finns hundratals olika teman som är gratis som du kan utgå ifrån. Därefter är det bara att byta bilder och fylla hemsidan med innehåll som du skriver. Detta är populärt när du vill skriva din egna blogg t.ex.
Viktigt att notera är att du kommer behöva ett så kallat webbhotell för att faktiskt kunna publicera din hemsida på internet.
Kort om webbhotell:
Ett webbhotell är egentligen en server som du hyr plats på. Servern är alltså där som dina hemsidefiler sparas på för att kunna visas på internet. Vidare finns det många olika webbhotell som erbjuder olika tjänster till olika priser. Mitt förslag är att du går in på HittaWebbhotellet och läser mer om webbhotell där. De är Sveriges största guide för webbhotell och andra typer av hosting.
Alternativ två:
Använda dig av en hemsidebyggare. En sådan tjänst tillåter dig att skapa en hemsida på loppet av ett par minuter. Dessa tjänster är perfekta för den som inte vill lägga ner mycket tid eller pengar på sin hemsida.
Vanligtvis betalar du en fast avgift i månaden, men då behöver du inte mycket kunskapar i hur man designar en hemsida snyggt utan här väljer du en färdig mall och lägger till bilder och text.
Resultat blir dessutom väldigt bra. Många av de kändare webbplatserna som du besöker är oftast byggda i liknande tjänster.
Alternativ tre:
Att bygga hemsidan från grunden. Detta är det svåraste av alla tre alternativ. För att bygga en hemsida från grunden behöver du kunskaper inom programmering. Nedan har ni de vanligaste kodspråken för att utveckla hemsidor.
HTML (Hyper Text Markup Language)
- HTML är den grundläggande strukturen för hemsidor. Det består av sekventiella taggar som har en öppning och en stängning, och strukturellt ett nyckelord som bifogas av vinkelbeslag. Ex: Detta kan man säga är det som skapar designen för en hemsida.
CSS (Cascading Style Sheets)
- CSS är det stilningsspråk som används för att dekorera HTML-markeringen av en hemsida. Utan CSS skulle din hemsida vara en stor vit vägg som har lite orörd text och bild på den. CSS är det som gör sidan levande.
Kod/scriptspråk
- HTML och CSS är ingenting utan skriptspråk eftersom de inte är interaktiva. För att skapa en dynamisk hemsida som svarar på användare behöver du språk som JavaScript och jQuery. Server-språk som PHP, Python och Ruby kan också behövas över tiden. Där PHP är det vanligaste idag.
Databashantering
- För att lagra, hantera och komma åt användarinmatningsdata på en hemsida behöver du en databas. Ett databashanteringssystem som MySQL, MongoDB och PostgreSQL används i server-sidan för att göra detta jobb effektivt.
FTP (File Transfer Protocol)
- FTP används för att enkelt överföra en hemsidas källfiler till sitt webbhotell. Det finns webbaserade såväl som datorbaserade FTP-klienter som kan användas för att ladda upp sina filer till servern.
Seo – något du inte får glömma när du gör en ny hemsida
Att det estetiska, rent grafiska är viktigt är det nog ingen tvekan om. Vi rekommenderar dock starkt att inte glömma bort sökmotoroptimering (SEO).
Detta är ett arbete som alltid blir gynnsamt långsiktigt!
Slutligen
Det enklaste alternativt är givetvis att använda dig av en hemsidebyggare. Nackdelen där är att du inte kommer ha en helt unik hemsida.
Väljer du att skapa en hemsida i wordpress, innebär det lite mera jobb. Men du kommer ha möjlighet att skapa dig något unikt.
De sista nämnda är givetvis det svåraste av de tre. Men detta är ett måste om du ska skapa dig en större webbplats med tyngre applikationer.
Exempelvis skulle du inte kunna bygga facebook i wordpress.