iGuide.se » SEO

En snabbkurs i sökmotoroptimering (SEO)

Känner du till sökmotoroptimering även känt som SEO?

Detta är en nybörjarguide om vad SEO är för någotvarför det är så viktigt att synas på nätet samt våra egna rekommendationer!

seo

Vad är sökmotoroptimering?

Sökmotoroptimering är en form av digital marknadsföring för att synas i det organiska söket på sökmotorer såsom GoogleBing och DuckDuckGo.

Det är alltså sökresultatet som företag eller privatperson inte betalt annonsplatser för.

Det organiska söket är mer värdefullt eftersom det inte kostar dig någon annonsavgift! Utöver det tenderar även människor att välja det framför annonser.

SEO omfattar alla faktorer som spelar in när det gäller att förbättra det organiska söket. Saker som påverkar hur högt du exponeras på olika söktermer och ord på exempelvis Google är följande:

  • Innehåll – relevans
  • Länkprofil – vilka, hur många, är inkommande länkar relevanta?
  • Prestanda – laddningstid på din sida, bra/dålig kod?
  • Webbstruktur – är den enkel att förstå för sökmotorer

Utöver detta är det självklart även viktigt att fokusera på användarupplevelsen.
Det finns flertalet röster som menar på att användarens beteende på din sajt (när dom hittat dig via en sökmotor) påverkar din ranking.

Med andra ord stannar dom länge, läser och tittar på olika sidor är detta ett tecken på att din webbplats är bra!

Varför SEO är så viktigt

SEO är av yttersta vikt eftersom köpbeteendet har förändrats mycket både hos företag och privatpersoner dom senaste åren. Enligt färsk data görs över 50 miljoner sökningar på Google bara i Sverige, varje dag.

Med andra ord har du som företag en bra produkt/tjänst kan detta vara helt avgörande för om ni kommer vara lönsamma eller inte.

Förr ringde man upp flertalet kunder för att boka möten och hade vanligtvis en ganska låg konverteringsgrad.

Idag kommer kunderna till dig via sökmotorer i hög grad, därav är det även av yttersta vikt att din hemsida är användarvänlig (enkel) och tilltalande. Den säger mycket om ert företag och er insikt i digitaliseringen som skett dom senaste åren.

Våra rekommendationer när det gäller sökmotoroptimering

När polletten faller ner hur avgörande SEO faktiskt kan vara för din affär, är en naturlig följdfråga – kan jag optimera min webbplats för att synas bättre på egen hand? Svaret på denna fråga är ja, självklart kan du sätta dig in i denna värld och ranka bättre på din/dina webbplatser. Vi vill dock understryka att det är ganska komplext att hamna högt upp framförallt när det är hög konkurrens.

Det finns flertalet guider, och extremt mycket information om just sökmotoroptimering tillgänglig. Om du vill bli mer insatt kan vi varmt rekommendera Neil Patel. Neil Patel är känd som en ”internetguru” och ger ut gratis tips och verktyg för att förbättra just din webbplats.

Sökmotoroptimering med Våning 18

Vill du däremot fokusera på er affär, och låta proffs hjälpa till med er hemsida och synbarhet på nätet är svenska Våning 18 erkänt duktiga.

Så för att summera hur man når toppen av sökmotorerna:

En webbplats med bra och relevant innehåll, en naturlig länkprofil i kombination med en optimerad sajt tekniskt, och givetvis fokus på användarupplevelsen bör få dig att klättra i söket.