Så ökar du lönsamheten i ditt företag

Anna H.

Uppdaterat:

Företagstips

Har du nyligen startat ett företag och funderar på hur du ska få det att gå med vinst? Eller har du drivit företag ett bra tag men kan fortfarande inte ta ut den lön du önskar? Då är det dags för en rejäl genomgång av vad det är som du behöver göra för att få ett lönsamt företag. I denna guide går vi igenom 5 viktiga punkter som tar ditt företagande till nästa nivå.

Så ökar du lönsamheten i ditt företag
Hur du ökar din lönsamhet i företaget 2021 – steg för steg!

Se över kostnaderna

Kanske vill du redan sluta läsa när du ser denna punkt. Visst är det tråkigt att behöva se över kostnaderna men för att snabbt öka lönsamheten är denna punkt viktig. Se det som en tillfällig åtgärd och att du kan börja köpa in produkter och tjänster igen så fort intäkterna har börjat öka ordentligt.

Att se över kostnaderna handlar bland annat om att säga upp tjänster som inte är helt nödvändiga. Exempelvis att börja städa kontoret själv och handla frukt istället för att anlita ett fruktbud. Ett annat tips är att se över leverantörer av IT, telefoni etc. och jämföra priser. Vill du minska kostnaderna ordentligt kanske du till och med kan klara dig utan kontor och istället sköta kundmöten på distans från hemmet?

Få koll på tidrapportering

Nästa steg är att se till att verkligen få koll på vad du och dina medarbetare lägger tid på. Risken är annars stor att alltför många timmar i veckan går åt till internt jobb som inte går att fakturera till kund. Börja med att hitta en prisvärd tjänst för digital tidrapportering som är enkel att använda. För att tidrapporteringen ska gå fort att utföra gäller det att tjänsten erbjuder rapportering via app. Vissa leverantörer, som till exempel flowi.se erbjuder en gratismånad då du i lugn och ro kan testa tjänsten.

Lär dig älska sälj

Hur bra du än är på det du gör kommer det inte att leda till att kunderna står i kö om de inte hittar dig. För den som vill driva ett lönsamt företag är det därför a och o att höras och synas på rätt sätt. Klassiska säljsamtal via telefon till noga utvalda potentiella kunder kan fortfarande fungera men idag är det också viktigt att finnas med på digitala plattformar. LinkedIn passar bra för försäljning till företag medan sociala medieplattformar som till exempel instagram passar bättre om du vill nå ut till privatpersoner.

Gör en detaljerad plan

Ingen strategi för att öka lönsamheten kommer att fungera om du inte har en detaljerad plan för vad som ska göras. Lägg tid på att fundera ut och skriva upp en ”att göra-lista”. Nyckeln till framgång är att bryta ner varje mål i delmål och att också göra varje delmål tidsbestämt. Exempel på mål är: Få 10 nya betalande kunder inom en månad. Dela upp målet i mindre delar genom att skriva ner vad du ska göra varje dag. Till exempel att göra 3 inlägg på linkedIn per vecka och mejla  eller ringa 50 företag med ett förslag varje vecka.

Följ upp hur det går

Sist men inte minst är det också viktigt att regelbundet följa upp hur arbetet med att öka lönsamheten går. Du vill ju kunna se om allt arbete med att nå framgång med ditt företagande ger resultat eller inte. Uppföljningen ger dig en tydlig bild av vilka åtgärder som ger bra avkastning och vilka som inte fungerar. Om du använder ett system för tidrapportering och fakturering som har ett analysverktyg kan du se vilka projekt och kunder som är mest lönsamma.

Lämna en kommentar