Fem sätt att motverka stress

Anna H.

Uppdaterat:

Hälsa

Idag lever vi i ett samhälle som gör att många upplever höga nivåer av stress i vardagen. Samhället är svårt att ändra på som individ, men vad du kan göra är att motverka den stress som uppstår. Nedan är fem tips för att se till att den stress som uppstår i vardagen inte blir för överväldigande.

Fem sätt att motverka stress
Motverka din stress på rätt sätt med iguide.se

Forma ditt arbete efter dina behov

Ingenting är värt psykisk ohälsa. Har du ett jobb som kräver för mycket av dig, så är det kanske inte ett bra jobb för dig. Förhoppningsvis kan du ändra på det utan att byta jobb – går inte det, så är det en bra idé att börja fundera på alternativ. Många arbetsplatser har tillgångar för att hjälpa dig hantera stressen. Friskvårdsbidraget är ett exempel på en sådan tillgång. Det viktigaste är dock att dina kollegor och din chef vet att det inte fungerar för dig just nu. Prata med dem! De bör kunna hjälpa dig att strukturera arbetet annorlunda, så att stressen inte överväldigar dig.

Motverka stress på fritiden

Utöver arbetet är fritiden, paradoxalt nog, en källa till stress för många. En stor anledning till detta är att de har för höga ambitioner när det kommer till vad de ska prestera och hinna med under sina lediga timmar. Träning, meditation, kurser, och att umgås med vänner – detta är aktiviteter som för många bidrar till glädje och njutning på fritiden. Men saknar du stunder då du inte har något alls planerat, så är risken att du blir stressad som ett resultat av detta. Även en aktivitet som meditation kan på så vis leda till ökad stress, om du har för höga ambitioner med denna aktivitet.

Stressreducerande aktiviteter

Hittills har vi alltså påpekat att det är viktigt med rimliga ambitionsnivåer. Men vilka typer av konkreta åtgärder kan hjälpa dig att motverka stress? Det finns några som hjälper de flesta.

Meditation

Människor som mediterar i vardagen rapporterar att de upplever 10 % mer glädje i vardagen. För dig som är stressad kan det verka svårt att sitta ned och göra ingenting, förutom att fokusera på andningen. Därför är det viktigt att börja smått. Meditera fem minuter åt gången i början. Därefter kan du öka till tio minuter när du känner dig bekväm med det, och därefter ytterligare om det skulle vara aktuellt.

Bra sömn

Som för all hälsa, är det viktigt att du sover bra om natten. Det kan tyckas vara en svår uppgift för dig som är stressad att få till en god nattsömn, och då finns det en del trick att tillgå. För det första bör du lägga ifrån dig mobilen senast en halvtimme före du går och lägger dig. För det andra är regelbunden sömn a och o – gå och lägg dig och gå upp vid ungefär samma tid varje dag.

Träning

Försök att röra dig så att du svettas åtminstone tre gånger i veckan. Dessutom är det bra om du varierar träningen, så att du får både styrka och kondition. På så vis får du massor av fördelar som reducerar stress i vardagen.

Lämna en kommentar