Såhär går du tillväga för att välja det bästa kreditkortet

Uppdaterat
Skribent

Aldrig ägt ett kreditkort tidigare? Känner du dig överväldigad av mängden kort du kan välja mellan? Då skall vi hjälpa dig på rätt väg för hur du hittar det bästa kreditkortet för just dig och dina förutsättningar!

Bästa kreditkortet
Tipsen innan du ansöker om ett kreditkort 2021


Bestäm vad du vill ha ut av ett kreditkort

Först och främst bör du fastslå vad för krav och förväntningar du har på ett kreditkort. Vill du använda kortet för vardagliga inköp? Matinköp? Resande? Samla in bonuspoäng? Genom att avgöra vad du söker i ett kreditkort blir jämförandet av olika kort både enklare och mer tidseffektivt.

Det finns inte heller någon anledning för dig att ansöka om ett kort där du får betala höga avgifter för förmåner som du aldrig kommer nyttja. Se till att ha full koll på vad du vill få ut av att äga ett kreditkort innan du börjar kolla på vad de olika korten har att erbjuda.

Jämför olika kort

Det utan tvekan mest effektiva och enklaste tillvägagångssättet för att hitta det bästa kreditkortet är att jämföra och ställa olika kort mot varandra. Till fördel används då en jämförelsesajt för kreditkort. Dessa sajter listar och recenserar korten och är helt kostnadsfria att använda. Exempelvis har https://kreditkort.com idag nästan heltäckande listor över de bästa kreditkorten i Sverige, oavsett vad för kort du söker.

Detta ekonomitips får du inte missa!

När det kommer till valet av korttyp grundar detta sig i stort i vad du tänkt använda kortet till och som vi gick igenom tidigare. I dagsläget delas kreditkort in i fem huvudsakliga kategorier:

 • Resekort
 • Bonuskort
 • Matkort
 • Bensinkort
 • Premiumkort

Kort Kategorierna är självförklarande, vill du resa billigare och ha reseförsäkring är det resekort du skall jämföra. Är drivmedel till bilen det som ligger i fokus så är det bensinkort du skall kolla närmare på.

När du jämför kort inom din valda kategori bör du framför allt kolla på följande punkter:

 • Årsavgift
 • Valutapåslag
 • Uttagsavgift
 • Ränta
 • Förmåner
 • Försäkringar

Ovanstående punkter är några av de viktigaste att ha i åtanke när du skall välja ett kreditkort. Självfallet är inte alla dessa applicerbara på alla typer av kort. Bensinkort är exempelvis alltid gratis, det vill säga att kortet inte har en årsavgift. Är du exempelvis ute efter ett matkort är det inte speciellt relevant om kortet har en reseförsäkring eller ej. Använd dig av punkterna ovan men se också till att kolla på det som verkligen är viktigt för dig och den typ av kort du vill ha när du jämför.

De bästa kreditkorten är oftast gratis

Oavsett vad för kreditkort du är ute efter skall du aldrig betala för något som du kan få gratis. Det kanske låter självklart men att äga ett av de bästa kreditkorten behöver inte och skall inte kosta dig något.

Så vad menas med ett “gratis kreditkort”? Det är självklart individuellt men överlag syftas det på att kortet inte har en årsavgift. Årsavgiften är den enda avgiften som du som kortägare inte kan påverka. Har kortet inte en årsavgift är kortet gratis då du själv avgör om kortet kommer med några ytterligare kostnader. Valutaväxlingsavgift och uttagsavgift kan båda undvikas genom att inte handla i annan valuta respektive inte göra några kontantuttag med kortet. Handlar du inte heller på kredit med kortet utan endast nyttjar kortet för dess förmåner behöver du aldrig betala någon kreditränta.

Exempelvis så är ett av de bästa resekorten idag, Bank Norwegian, gratis. likaså är bonuskortet Komplett Bank. Du behöver alltså inte betala en hög årsavgift och en massa kring avgifter för att äga ett riktigt bra kreditkort, ett kreditkort blir sällan bättre för att det är dyrare.

Summering

Att hitta ett kreditkort som är riktigt bra och som passar dina krav och förutsättningar behöver i slutändan inte vara så svårt. Oavsett vad du söker för kort hoppas vi råden ovan hjälper dig på vägen till att hitta det bästa kreditkortet för just dig!

Innehåll