Så kan du ha nytta av flexibel kontokredit

Anna H.

Uppdaterat:

Ekonomi

En mer flexibel låneform än privatlån är något som kallas för kontokredit eller kreditlån. Detta är en vilande form av lån där du som låntagare endast betalar för utnyttjad kredit upp till den kreditgräns som du har fått från långivaren. Kontokredit kan liknas lite som ett digitalt kreditkort där man själv bestämmer hur avbetalningsplanen ska se ut och hur mycket man vill amortera på skulden varje månad.

Annika Sandberg, lånerådgivare på Mystep.se, hjälper oss och förklarar hur upplägget ser ut och vad du bör tänka på innan du ansöker om ett lån.

kontokredit
Våra tips gällande kontokredit

Fördelar med ett kreditlån

Till skillnad från ett vanligt lån så har du en flexibel avbetalningsplan. Du kan efter 1 månad betala tillbaka hela skulden eller delbetala en del av den utestående krediten (oftast 4% – 5% av utestående kredit). Detta gör att du lättare kan få din vardagsekonomi att gå ihop om du har om du får oförutsedda utgifter en månad.

En annan fördel är att du kan göra en direkt överföring till ditt bankkonto. Slipp långa ansökningstider då du redan har en godkänd kreditlina och kan göra en utbetalning upp till den kreditgräns som långivaren har beviljat dig. Många mindre kreditinstitut samarbetar även med betalningstjänster som Trustly vilket betyder att du kan ha pengarna på ditt konto inom 15 minuter. Detta gör lånet lätt tillgängligt och man behöver inte vänta flera bankdagar, vilket brukar vara vanligt för privatlån om du vänder dig till någon av storbankerna.

  • Flexibel löptid
  • Direkt tillgång till pengarna
  • Oftast snabb överföring till ditt konto

Håll koll på ditt lån

Jämförelsesajter av lån såsom Lendo eller Zmarta sysslar inte med kontokredit

Vid ansökan om ny kreditgräns så kommer långivaren kolla på din kreditvärdighet, inkomst och tidigare skulder för att se vilket kreditutrymme man kan erbjuda dig som låntagare. Håll koll på vilka avgifter som tillkommer på ditt lån då många långivare, förrutom ränta, även kan ta en avgift för att sätta upp kontot till dig plus eventuella aviseringsavgifter.

Som låntagare kan det vara svårt att få en uppfattning om vad lånet kommer kosta dig då man inte har någon fast löptid på krediten. Ett bra tips är att följa din avbetalningsplan hos långivaren genom att logga in på ditt kundkonto där du ser hur mycket kredit du har utnyttjat, din avbetalningsplan, nästa betalningsdatum och vilken effektiv ränta lånet har.

Jämför skillnaden hos långivare

Idag finns det ett stor utbud av långivare som kan erbjuda denna typen av lån, allt från storbanker till små nischbanker och kreditinstitut. Jämför räntor och avgifter innan du ansöker får att se vilken långivare som kan erbjuda dig den bästa krediten. Tänk på att många långivare marknadsför sina räntor som månadsräntor vilket gör att det kan uppfattas som billigare än vad den egentligen är. Läs igenom de lånevillkor som långivaren har, där nominell ränta och avgifter måste specificeras, innan du skriver under låneavtalet.

En annan skillnad, som brukar vara viktig för låntagare, är vilket kreditupplysningsbolag som långivaren använder sig av. Krediter där kreditupplysningen sker hos Creditsafe eller Bisnode brukar ha en högre ränta men är också att föredra om du inte vill att skulden ska rapporteras in till UC och förstöra dina chanser att få ett större lån framöver. Skillnaden mellan lägsta och högsta ränta kan vara rätt stor vilket gör att du bör väga för- och nackdelar om vilken långivare som är bäst för just dig.

Lämna en kommentar