Fem huskurer vid hosta på natten

Anna H.

Uppdaterat:

Hälsa

Klockan slår snart 12 och det är tyst och lugnt i hemmet. Men så störs lugnet av någon som hostar, och hostar, och hostar! Trots att personen som står för oljudet är en människa du älskar så är det svårt att inte bli irriterad. Apoteket är stängt, vad kan du göra?

Ett besök till akuten blir aktuellt om det hostas upp blod och hostan har hållit i sig i flera veckors tid. Symtom som feber kan också vara tecken om att det rör sig om en infektion som behöver behandling med medicin.

Huskurer vid hosta
Fem huskurer vid hosta på natten (2021)

Här är 5 husmorsknep som kan lindra hostan så att ni alla kan få sova en stund.

Följande fem knep är erkända husmors varianter för att lindra tillståndet:

Lök

Hacka upp en lök och lägg på ett fat. Placera fatet med löken cirka 2 meter från sängplatsen. Det kommer att lukta starkt i rummet men det kan det vara värt. Det här är nämligen ett husmorsknep mot hosta som många ger tummen upp till. Du förstår inte hur det går till, men det fungerar!

Fuktad luft

När det är torrt i luften så kan hostreflexen retas upp ännu mer. Det är alltså väl värt att fukta luften. Om du inte har en särskild maskin för detta så kan du hänga tvätt i rummet. Mitt i natten så kanske du inte har lust att tvätta för att få denna effekt. Blöt en handduk eller två och häng dessa i rummet på tork.

Olivolja och salt

Blanda en matsked olivolja med en tesked salt. Värm upp tills saltet är upplöst. Gnid blandningen över bröstet på den som hostar. Fungerar med vanligt bordssalt såväl som med havssalt. Upprepa behandlingen igen på morgonen.

Arak, vodka eller whiskey

Kolla vilken sprit som finns hemma. Finns det Arak så är det superbra. Gnid drycken över bröstet på den som hostar. En liten klunk kan också vara snorlösande. Men det får bli en väldigt liten klunk om det är ett barn som hostar! Vodka och whiskey kan ha liknande effekt. Om detta är det enda som finns att tillgå i barskåpet så är det värt att testa.

Honung

Honungen borde kanske få första plats på en lista med huskurer mot hosta. Den är så användbar. Ta en sked som den är, blanda i te, blanda med lök och vänta på att få hemmagjord hostmedicin… Honungen är en produkt som man alltid ska ha hemma i skafferiet.

Viktigt att tänka på

Kom ihåg att det som orsakar hostan är det som måste behandlas. Om den som hostar lider av astma så kanske ni får bege er till akuten. Husmorsknep är bra för vanliga förkylningar och som komplement till astmamedicin.
Dessutom så ska du inte glömma bort att enkla knep som att höja huvudets position faktiskt kan ge resultat. Detta särskilt då hostan beror på ansamling av snor.
Det är viktigt att ta reda på vad som leder till hostan. Ett besök hos en läkare gör att ni kan fastställa om det är fråga om:

  • En vanlig förkylning
  • Allergi
  • Astma
  • Bronkit
  • Lunginflammation

Hoppas våra huskurstips och information hjälpt till!