Så här gör du Hjärt-lungräddning (HLR)

Anna H.

Uppdaterat:

Hälsa

Vad gör du när du hittar en medvetslös person som inte andas, eller har en onormal (agonal) andning? Det som du och alla andra i vårt samhälle borde göra är att gå en utbildning i HLR (hjärt-lungräddning) för att på ett effektivt sätt kunna hjälpa en person som drabbats av hjärtstopp. För alla er som inte vet hur du ska agera följer här en guide för hur du går till väga.

så här gör du Hjärt-lungräddning (HLR)
Steg-för-steg = gör Hjärt-lungräddning (HLR)

Kontrollera medvetande och larma

I Vuxen-HLR ingår att först kontrollera medvetande, det gör man genom att skaka personen försiktigt i axlarna och ropa. Om personen inte vaknar eller rör på sig är hen medvetslös. Då är det dags att kontrollera andningen.

Kontrollera andningen

Detta gör du genom att lägga en hand på pannan och två fingrar under hakan, därefter böjer du huvudet bakåt för att skapa en fri luftväg. Böj dig ner framför personens mun och titta på bröstkorgen. Titta om bröstkorgen höjer sig, lyssna efter andningsljud och försök känna utandningsluften mot din egen kind. Om personen inte andas, har onormal andning eller om du är osäker ska detta bedömas som ett hjärtstopp och du ska ringa SOS alarm, 112 och starta hjärt-lungräddning.

Starta med bröstkompressioner

Du startar med 30 bröstkompressioner. Placera din handlov mitt på bröstkorgen mellan bröstvårtorna och placera andra handen över. Ha raka armar och stå rakt ovanför personens bröstkorg. Tryck rakt ner cirka 5 centimeter och håll en takt av 100-120 tryck per minut. Gör 30 st kompressioner och kom ihåg att släppa upp bröstkorgen mellan kompressionerna.

Gör inblåsningar

Sedan är det dags för 2 inblåsningar. Då öppnar du en fri luftväg igen och håller för personens näsa. Placera din muntätt över personens mun och gör en inblåsning tills du ser att bröstkorgen höjer sig. Gör 2 st inblåsningar och återgå till 30 kompressioner.

Det kan vara svårt att göra inblåsningar om du inte utbildat dig i HLR. På vuxna personer som drabbas av plötsligt hjärtstopp är det effektivt att utföra endast bröstkompressioner. Dessa utförs då kontinuerligt tills att du får hjälp. Observera att detta inte gäller för barn, då orsaken till hjärtstoppet ofta är annan än hos vuxna.

Repetera steg 3 och 4 tills du får hjälp

Fortsätt med 30 kompressioner och 2 inblåsningar tills du får hjälp eller att personen visar tydliga livstecken.