Guide för att sova gott – Hälsan först!

Anna H.

Uppdaterat:

Hälsa

Sömn är jätteviktigt för att alla ska fungera ordentligt och orka med vardagen. Det är viktigt för kroppen och hjärnan att återhämta sig. Som vuxen behöver man sova mellan 6–8 timmar per natt för att man ska kunna återhämta sig. Som barn bör man sova mer eftersom ett barn fortfarande växer och hjärnan utvecklas mer.

Faktum är att sömnproblemen har fördubblats de senaste 30 åren. Detta beror oftast på stress. Idag är det tyvärr mycket som stressar en, det kan vara jobbet, skolan, ekonomi och relationer. Läs gärna vår korta guide om ämnet med handfasta tips!

Guide för att sova gott
En guide för dig som vill sova bättre!


Tips för en bättre sömn

Men det finns många tips på hur man kan göra för att motverka stress och därmed sömnbrist. Undvik skärmar, det vill säga telefon, dator och tv. Enligt studier kan ljuset från skärmarna påverka frisättningen av melatonin. Detta kan resultera i att man får svårare att somna och att kvaliteten på sömnen försämras.

Rekommendationen är att inte titta på en skärm mellan 60-90 minuter innan man ska sova. Det är även bra att få in en sömnrutin, genom att gå och lägga sig och vakna samma tid varje dag, oavsett om det är vardag eller helg. Kroppen ställer då in sig på detta och man får per automatik lättare att somna.

Motion är alltid bra, både för hälsan och sömnen. Men motion motverkar också stress, vilket ofta är boven vid sömnbrist. Alltså bör man motionera varje dag dels för stressnivån men också för hälsan, vilket ju går hand i hand med sömnen eftersom sömnbrist påverkar hälsan också. Om man känner att man har tiden emot sig behöver man inte nödvändigtvis gå till gymmet utan man kan testa att ta till exempel en lunchpromenad alternativt en kvällspromenad.

Man bör undvika vissa drycker innan man ska sova. Till de hör till exempel kaffe, alkohol eller drycker med socker i. Koffeinet i kaffet gör att man blir pigg, liksom sockret i läsken eller chokladen. Även alkohol har en uppiggande effekt och bör undvikas innan läggdags.

Man kan däremot testa en kopp te. Dock bör man undvika vissa tesorter också då vissa innehåller koffein. Men grönt te är att rekommendera då det har en lugnande effekt och innehåller alltså inte koffein. Det finns också teer som är utvecklade just till dem som har sömnbrist och svårigheter att slappna av.


20 minutersregeln – god effekt?

Det finns även vissa studier som menar att ”20 minutersregeln” har hjälpt människor att somna lättare. 20 minuters regeln innebär att om man inte kan somna inom 20 minuter så ska man gå upp och göra någon lugnare aktivitet, som till exempel vika tvätt eller sätta igång en diskmaskin. Även om det låter motsägelsefullt så har studier visat på att detta har fungerat.

Detta för att man brutit den onda cirkeln av stress när man fokuserar på något annat för en stund och därför blir det också lättare att somna. När man ligger och grubblar och ser hur klockan springer iväg blir man oftast ännu mer stressad då man vet att man snart ska gå upp, därför är det bra att bryta av med något och fokusera på annat för en stund, vilket resulterar i att oron och stressen släpper.


Rutiner och summering för en god natts sömn!

Men att ha rutiner är alltid bra, just för att om man förbereder sig inför sömn blir man mindre stressad. Man får försöka varva ner, kanske genom att ta ett varmt bad alternativt lyssna på några avslappningsljud.

Avslappningsljud har också en lugnande effekt och gör att man slappnar av och släpper oron och stressen. Man kan även testa att meditera som också har varit väldigt lovande för de med sömnproblem.

Det är också viktigt att acceptera sina sämre nätter. Om man i vanliga fall inte har svårt att sova utan det bara händer ibland bör man inte göra så stor grej av det utan bara försöka acceptera det. För om man inte gör det kan det också leda till en stressfaktor och man fastnar då i en ond cirkel.

Acceptera bara att det inte just gick den här natten och släpp det sen, vilket kommer göra det lättare att somna nästkommande natt.

Vill du få mer tips om hur du kan få en bättre sömn – kolla in sovgott.se