Förbättra ditt minne med gadget-semester

Uppdaterat
Skribent

Visste du att dina bästa vänner tär på ditt minne? Nej, inte Janne, Lisa och Kurt. Din dator, smartphone och TV gör livet så intressant, men de sätter också press på din hjärna. Idag multitaskar vi som aldrig förr tack vare alla underbara gadgets.

På en kvart så kan du ha haft fyra olika samtal på WhatsApp. Du har också skickat 2 email, lyssnat på ett radioprogram. Och så försökte du skriva en lista för helgens shopping. Dina gadgets spar dig tid men de leder också till en livsstil som inte är så bra för ditt minne.

Hjärnforskare har kommit fram till att särskilt långtidsminnet kan försämras av intensivt mobilanvändande. Andra negativa effekter av flitigt gadgetanvändande är:

  • Nördnacke (böj som kan bli permanent!)
  • Trötta ögon
  • Förvirring
  • Övervikt på grund av stillasittande

Låter det trist? Du kan sätta stopp för de negativa effekterna med regelbundna gadget-semestrar. Några dagar utan skärmar är en möjlighet, såhär gör du.

gadget semester
Frånvaro från dator och telefon ibland kan öka och förbättra ditt minne

Boka in din gadget-semester

Till att börja med så ska du finna 2-3 dagar då det blir möjligt att inte vara anträffbar som vanligt. Om det låter som en omöjlighet så kan du kallas för en slav för elektroniken. Då är det verkligen på tiden att du unnar dig en gadget-semester!

Helgen kan vara bästa valet. Då behöver du ju inte vara på jobbet. Och du kan se till att byta ut den vanliga underhållningen på skärmar mot annat. Tänk på att engagera andra som finns i ditt hushåll i gadget-semestern. Ni bör ta den tillsammans för att lyckas.

Koppla om telefonsamtal

Koppla om samtal till smartphones till en vanlig hustelefon eller till en dumbphone. Idag så kan man köpa dumbphones rätt så billigt. De kan inte göra så mycket men kan givetvis ta emot samtal. På så vis så behöver du inte oroa dig för att missa något du inte får missa.

Lite kommer du att missa
Det är klart. Du kommer inte att få se de senaste sensationerna på YouTube. Du kan inte visa vad du äter på Facebook. Och du kan inte kommentera på andras lunch via Twitter. Men det är just poängen med denna semester.

Känn efter
Din hjärna får vila från alla intryck. Du kan som mest prata på telefon med familj och vänner. Passa på att känna efter för att avgöra hur beroende du egentligen är av alla gadgets som du äger.

Inget fusk!

Det är viktigt att inte fuska. Om du tänker att du kan boka in en timmes nyhetssurf under din gadget-semester så kan du misslyckas. När du väl har läst senaste nytt så fortsätter du av gammal vana med annat.

Ta hjälp av de närmsta
Om du tar semestern med familj och vänner så kan ni sporra varandra. Kanske kan ni byta gadgets så att ingen kommer åt sin telefon under de lediga dagarna.

Passa på att umgås

Passa på att göra sådant som folk gjorde innan internet. Träffa människor på stan och hitta till adressen utan Waze. Det kan upplevas som exotiskt och spännande att be om väganvisningar. Se nära och kära i ögonen när ni pratar med varandra. Gör sådant som du aldrig hinner med då all din lediga tid slukas av det svarta hålet som heter mobiltelefon.

När du kommer tillbaka till verkligheten så kan du uppleva en förändring. Du kan känna att du har blivit skarpare och att minnet har fått sig en kick. Boka in nästa gadget-semester om några månaders tid innan du glömmer bort hur uppfriskande det var!

Innehåll