Att tänka på vid val av bensinkort

Anna H.

Uppdaterat:

Ekonomi

Bensinkort är ett slags kreditkort som är populära hos fordonsägare. Men vilka är egentligen fördelarna med dessa kort och vad bör man tänka på när man införskaffar ett sådant? Dessa är två av de frågor som vi kommer besvara i denna artikel.

Att tänka på vid val av bensinkort
Välj rätt bensinkort 2021!

Inte bara ett kort för de som kör många mil

Oavsett om du kör få eller många mil i bilen kan ett specifikt kreditkort för bensin, ett så kallat bensinkort innebära stora fördelar för dig som kund. För just drivmedel är en utgift som ofta är ganska kostsam och har en stor påverkan på den egna plånboken. Det gäller därför att ta reda på vilket kort som ger dig flest, eller bäst, fördelar. Det kanske handlar om att du är ute efter bonus på alla inköp du gör, vill ha bäst rabatter för drivmedel eller bäst försäkringserbjudanden.

Fördelar med bensinkort

Det finns flera fördelar med att skaffa ett bensinkort. De flesta, om inte alla, bensinkedjor har idag egna bensinkort som ger olika slags förmåner för att kunderna ska välja just dem. De lämnar bland annat rabatter på till exempel drivmedel, bonusar på de köp du gör och andra erbjudanden för att det ska bli lönsamt att handla på den specifika bensinkedjan. Bensinkorten har oftast kortutgivare som Visa eller MasterCard och har därför också ofta samma fördelar som andra kreditkort.

Vad du bör tänka på när du ska välja och jämföra bensinkort

Att ta fram en lista över tillgängliga bensinkort och villkor behöver inte vara särskilt krångligt eller tidsödande – till exempel tillhandahålls en sådan av Kreditkortonline.se. Detta är dock bara ett led i processen, och att jämföra de olika villkoren mot varandra kan vara svårt om man inte känner till sitt behov.

Det finns nämligen flera saker som du bör ha i åtanke när du väljer och jämför bensinkort. En av dessa är den eventuella årsavgiften som du måste betala. Vissa bensinkort har ingen årsavgift alls, medan andra har en högre årsavgift. Detta säger dock inte allt eftersom ett bensinkort med högre årsavgift kan ha fler och bättre fördelar än andra bensinkort med lägre eller ingen årsavgift.

Ytterligare faktorer att ta hänsyn till

Det kan också vara värt att jämföra ränta, kreditnivå samt eventuella räntefria dagar om du någon gång skulle vilja delbetala fakturan, inte kunna betala i tid eller låna pengar.

Du bör även titta på vilken rabatt som erbjuds, främst på drivmedel. Detta är kanske en av de viktigaste faktorerna av dem alla eftersom drivmedel är en ofta stor post i den personliga budgeten. Vissa bensinkedjor erbjuder också rabatt och bonus på de inköp du gör, vilket gör att du kan få återbäring i form av checkar eller andra erbjudanden.

En annan faktor du bör begrunda är de försäkringar som ingår i bensinkortet. En del bensinkedjor erbjuder till exempel tanka fel-försäkring vilket kan vara ett tryggt skydd att ha.

Genom att ta hänsyn till alla ovanstående faktorer har du goda förutsättningar att göra ett välinformerat val av bensinkort.