Bästa tipsen för att spara pengar i vardagen.

Anna H.

Uppdaterat:

Ekonomi

Oavsett ekonomi kan vi alla behöva lite spartips. Nyfiken på hur du kan spara pengar i vardagen? Läs vidare!

Bästa tipsen för att spara pengar
Bästa tipsen för att spara pengar 2021

Sikta in dig på dina större utgifter

Bästa sättet att börja att ta tag i sparandet är att se var dina pengar tar vägen. Det finns massor med bra appar, funktioner i internetbanker och det gamla hederliga sättet med penna och papper. Det spelar ingen roll hur du gör det – bara du gör det. Ta reda på hur mycket du lägger ut på mat, boende och bil. Se över kostnader för kläder, telefoni och andra tjänster. När du har en översikt på dina utgifter ser du vart du kan spara.

Det första steget är att agera på dina stora utgifter. Det brukar vara boendet, bilen, maten och lån. Om du hyr ditt boende kan du fundera över om du kan byta till en mindre lägenhet. Äger du ditt boende är det bra att kontakta din och andra banker för att om möjligt förhandla om lånen. Använd prisjämförelsesajter för att gå igenom och byta dina tjänster kopplade till boendet som el och bredband. Köp inte en större bil än vad du behöver och köp helst en begagnad. Skär ner på uteluncher och hämtmat. Ta istället med matlåda så ofta du kan. Vad betalar du för din telefoni? Se över avtalet där också eller byt till en billigare leverantör.

Vad kan man då göra mer (förutom att hantera dom större utgifterna)?

Ändra dina konsumtionsmönster

När du gått igenom dina kostnader och omförhandlat, sagt upp eller minskat är det dags att fundera på vardagskonsumtionen. I vardagen försvinner det mycket pengar utan att du ens märker det. Det kan vara hämtkaffe, snus, hämtmat, TV-abonnemang, onödig shopping och annat. Små saker i vardagen blir snabbt stora pengar. En kaffe för 35 kronor varje dag blir dryga 12 000 kronor under ett år. Är det verkligen värt det eller kan du köpa en termosmugg och göra kaffet själv till en bråkdel av pengarna? Har du tecknat ett gymkort som du inte använder? Det kostar ofta flera hundra kronor per månad. Säg upp det om det inte används. Även snus och cigaretter är stora kostnader som du kan skära ned på.

Genom att synliggöra din vardagskonsumtion, oavsett om det gäller snus, hämtmat eller shopping, kan du spara mycket pengar. Att titta över din ekonomi i stort är bra. Det är dock ofta de små sakerna i vardagen som kan ge dig de största effekterna. Bli medveten om dem och gör en budget för vad du har att röra dig med varje månad. Följ upp din budget varje vecka på papper eller via någon av de smarta apparna som kan hjälpa dig.

Kom igång med månadssparande i aktier eller fonder så fort som möjligt

Att börja spara i aktier behöver inte betyda att man måste sätta av tusentals kronor varje månad, det viktigaste är att man kommer igång. När du väl lyckats dra ner på utgifterna varje månad är det bra att så fort som möjligt komma igång med ett sparande, för att inte hamna i fällan igen där utgifterna växer i takt med att man får pengar över. 

Ett sparande i aktier och fonder kan innebära att man sätter av några hundra kronor varje månad vilket är en bra start. Detta kan sedan ökas på om man har möjlighet till det men även några få hundralappar i månaden kommer göra stor skillnad över tid. Om du söker inspiration för att hitta nya aktier eller precis har köpt dina första, så kan det vara trevligt att följa dom ekonominyheter som kommer för dom bolagen du äger. Det kan vara ett sätt att hålla motivationen uppe och hålla sig uppdaterad på marknaden där ute.

Summering av ekonomisk kontroll

Att gå igenom sina utgifter och intäkter är såklart kanske inte så roligt.
Oavsett om du är en fattig student eller har god ekonomi med hög lön vågar vi påstå att det är rogivande att ha koll. Ta kontrollen över dina kostnader och låt detta år bli ett rikare år!