Vill du bli bättre på att redigera bilder till Instagram eller kanske din blogg? Vi guidar dig till att bli en bättre redigerare.
Investera i programvara
För att kunna redigera dina egenhändigt tagna bilder behöver du tillgång till lämplig programvara på datorn. Det finns verktyg för detta ändamål inbyggda i operativsystemet, både i Windows och Mac, men det är ganska enkla applikationer. Detsamma gäller för mobila enheter (mobiltelefoner och surfplattor), där de inbyggda redigeringsfunktionerna är ganska begränsade. Det finns en rad olika programvaror och appar som fixar uppgiften på ett bra sätt, förutsatt att användaren behärskar funktionerna. Precis som med alla andra programvaror krävs det lite tillvänjning innan resultatet blir lyckat. En av de mest framstående programvarorna för exempelvis PC är Photoshop, som säkert de flesta bildintresserade datoranvändare känner till.
Första steget är att föra över bilderna till datorn, om du inte fotat med mobilen och använder en app. I ett bildbehandlingsprogram, Photoshop med flera, har du tillgång till en rad olika sätt att förbättra och förändra dina bilder. Vilka funktioner som är användbara eller inte beror på sammanhanget, men vissa verktyg har du generellt sett mer användning för. Till att börja med kanske du vill ändra storlek på bilden, eller klippa ut delar som du vill behålla. Det sistnämnda görs genom att använda ett markeringsverktyg. Där markerar du valda delar av bilden och sedan kopierar för att klistra in någon annanstans.
- Skaffa en app eller programvara för bildredigering
- För över bilderna till datorn (om inte bilderna ska redigeras i mobilen)
- Öppna bilden med programvaran för att börja redigera
Vad är steget efter ett bra val av redigeringsprogram då?
Bildredigering
När du är nöjd med motivet på bilden efter klippandet och klistrandet, är det dags att fortsätta redigerandet. Det du kan göra nu är exempelvis att justera bildens ljus och kontrast. Vissa programvaror erbjuder funktionalitet för automatisk justering, men du kan också välja att ändra kontrasten och ljuset på egen hand. Skulle bilden vara lite suddig kan du också förbättra skärpan; dock ofta på bekostnad av en något grynig bild. Om du vill vara lite konstnärlig, kanske du väljer att konvertera bilden till svartvitt. Eller varför inte prova att använda andra färgtoner för att skapa en spännande dynamik? Dock bör du alltid ta en kopia av originalbilden först, ifall du ångrar dig.
Beroende på vilken programvara som används för redigeringen har du tillgång till många spännande funktioner. I ovan nämnda Photoshop, som kan fås i en enklare version med tillägget Elements, finns många möjligheter. Användbart är exempelvis funktionen ”klonstämpel”, som låter dig kopiera en del av bilden och sedan ”måla” över en annan del. Det här kan vara lämpligt när du vill ha bort något på en bild genom att måla över motivet. I Photoshop hittar du också funktionalitet för borttagning av röda ögon, något som uppstår i samband med att kamerablixten används. Det finns också penslar och pennor för att måla och rita på fri hand.