Är min hund sjuk?

Anna H.

Uppdaterat:

Hälsa

Hundar är som små barn både i det att de är glada och lekfulla men också då de inte kan kommunicera fullt med oss. Det här märks inte minst när de mår dåligt, då det ofta går att se om en hund inte är riktigt sig själv, samtidigt som man inte kan fråga den hur det står till.

Om du känner dig lite orolig för att din hund inte är helt frisk så finns det vissa saker som du kan göra för att se till att den är i toppform. Som en självklar del av dagsrutinen ska den få flera promenader, äta bra och näringsrik kost och hållas ren, varm och torr och det är också viktigt att den får massor med kärlek, omsorg och sällskap. Hundar är flockdjur och vill alltid vara nära sin ägare eller sin familj.

Är min hund sjuk?
Är min hund sjuk? Följ alltid upp på nedanstående information

Gör regelbundna kontroller

Det finns vissa yttre tecken som du kan hålla ett öga på när det kommer till din hunds hälsa. Pälsen ska inte vara matt, till exempel, och den ska ha klara ögon, en fuktig, lite kall nos och ett rosa tandkött. Om en hund har lekt och sprungit omkring mycket så kan den bli varm och andfådd, och det är helt naturligt, men om den tycks sitta och flåsa utan anledning kan det vara ett tecken på sjukdom. En normal kroppstemperatur hos hundar brukar ligga på 37,5-39,0°C, och du kan enkelt ta tempen genom en vanlig ändtarmstermometer.

Beteendeförändringar

Som hundägare brukar man veta sin hunds vanor och ovanor; sov-rutiner, vad den gillar att äta, vilka leksaker som är roligast och när och var den vill gå på promenad. Om du märker en förändring i hundens beteende så kan det vara ett tecken på att den antingen orolig eller att den inte mår så bra. Var extra uppmärksam på aptiten och om hunden kissar och bajsar normalt. Hundar kan, precis som människor, gå igenom perioder då de sover lite extra eller leker lite mindre, men om det håller på för länge så kan det vara dags för ett besök till veterinären.

Aggression eller rädsla

En hund som har ont kan plötsligt visa tecken som rädsla eller aggressivitet om man kommer i närheten av den eller om man vidrör en viss kroppsdel. Märker du att din hund verkar ha ont någonstans eller om den haltar, så bör du vara väldigt försiktig med hur du hanterar den då en hund ofrivilligt kan nafsa till om du trycker där det gör ont. En enkel stukning brukar gå över ganska snabbt med lite vila, men om hunden har ont i magen eller är svullen någonstans så kan det bero på en skada eller en infektion, och då är det också dags att gå till närmaste veterinärklinik.

Om olyckan är framme

Skulle det visa sig att din hund faktiskt inte mår bra kan du i värsta fall vara tvungen att åka in till ett djursjukhus. Detta kan ibland leda till höga kostnader i slutändan. För att skydda sig (och sin bästa vän) från allt för stora hål i plånboken kan en hundförsäkring komma väl till användning. Husdjursrevyn.se är en webbplats som kan hjälpa dig att hitta den försäkring som passar just dig. De både recenserar och betygsätter olika försäkringsbolag som finns på marknaden.

Slutsats

För att summera upp det vi gått igenom ovan kan följande nämnas:

  • Håll koll och gör regelbundna kontroller av din hund. Kolla i munnen, öronen och andra delar av kroppen för att se till att allt ser bra ut.
  • Observera eventuella beteendeförändringar. Exempelvis kanske din hund skäller till när du klapper den på ett visst område. Detta kan betyda att hunden har ont där.
  • Hunden kanske har blivit rädd eller mer aggressiv på sistone. Detta kan också vara ett
  • Ta det säkra före det osäkra. Försäkra dig om olyckan är framme så att du har råd med eventuell läkarvård.

Populärast hundförsäkringar just nu?

På denna punkt får vi återkomma inom kort.