Ansöka om privatlån – En Guide 2021

Anna H.

Uppdaterat:

Ekonomi

Med ett privatlån kan du som privatperson få hjälp med finansiering av nästan precis vad du vill. Privatlån, även kallade blancolån, är specifikt framtagna för konsumtion och du behöver inte ha någon säkerhet för lånet.

Idag finns det både banker och långivare som erbjuder låneformen och villkoren är vanligtvis bekväma. Även om du har betalningsanmärkningar sedan tidigare eller arbetar utan en fast anställning kan du ansöka och få ett lån beviljat.

 I denna guide berättar vi mer om hur du ansöker och vad som är viktigt att tänka på.

Ansöka om privatlån
Tips för dig som ska ansöka om ett privatlån 2021!

Hitta det bästa privatlånet för dig

När du ska ansöka om ett privatlån finns det många saker att ha i åtanke. Det första steget i att ansöka är att hitta en långivare/låneförmedlare som verkligen passar dig så bra som möjligt.

Eftersom det finns så många aktörer och banker att välja mellan kan villkoren variera väldigt kraftigt, vilket även gäller för ränta och löptid.

Genom att först göra en ordentlig jämförelse med en låneförmedlare kan du snabbare se vilken bank/långivare som kan erbjuda dig det bästa lånet.

Vi rekommenderar Zmarta – som är en seriös aktör med många långivare knutna till tjänsten.

En jämförelse är i de flesta fall helt kostnadsfri och du binder dig inte till någonting. Endast en kreditupplysning tas och du får svar från flera olika banker inom 24 timmar.

Använd en lånekalkylator

Majoriteten av alla långivare och banker erbjuder en så kallad lånekalkylator på sin hemsida. Med hjälp av denna virtuella kalkylator kan du räkna ut den ungefärliga månadskostnaden för ditt lån, grundat på ditt önskade lånebelopp och löptid.

Här använder man sig av en generell ränta och den individuella sätts först efter att en kreditupplysning har tagits.

Lånekalkylatorn ger dig dock en bra indikation på hur stor återbetalningen kommer att vara varje månad. På så sätt kan du se om du har råd med det lån som du önskar, innan du faktiskt ansöker eller signerar ett lånelöfte.

Uppfyller du kraven?

Alla som ansöker om ett lån hoppas naturligtvis på att bli beviljad lånet, men för att bli beviljad gäller det att först uppfylla de krav som banken eller långivaren har.

Det kan handla om att du måste ha rätt ålder inne, vara folkbokförd i Sverige och ha en fast taxerad inkomst.

Genom att först säkerställa att du verkligen uppfyller dessa ökar du dina chanser att få lånet igenom. Har du betalningsanmärkningar sedan tidigare behöver du välja en långivare som accepterar sådana redan från start.

Ansök om ett privatlån

Att ansöka om privatlån är idag väldigt enkelt och det snabbaste och smidigaste sättet är att göra ansökan online. På nätet kan du inte bara jämföra mellan olika banker, utan du ser också till att förkorta handläggningstiden.

I ansökan fyller du i din personliga information och önskat lånebelopp och löptid. Därefter tas en kreditupplysning och i de flesta fall får du ett preliminärt svar direkt på skärmen.

Ansöker du via telefon eller per post är handläggningstiden oftast längre och en administrativ avgift kan tillkomma.

Privatlån och ränta

Du vill naturligtvis hitta det bästa privatlånet för dig och då är räntan viktig att ha koll på. Ju lägre ränta ett lån har, desto bättre.

Ett vanligt misstag är att man stirrar sig blind på den månatliga räntan, men det är minst lika viktigt att titta på den effektiva räntan. I den effektiva räntan kommer du se vad den totala kostnaden för lånet kommer att bli, alla avgifter inkluderat.

 Räntan sätts vanligtvis individuellt och är baserad på din kreditvärdighet. Ju mer balanserad och ordnad ekonomi du har, desto bättre lånevillkor kommer du också att få. Försök därför att städa upp i ekonomin innan du ansöker.

Signering med BankID för snabbare utbetalning

Har du fått ett lån beviljat vill du inte vänta på pengarna längre än vad du behöver och tack vare BankID-signering behöver du inte heller det.

Idag erbjuder de allra flesta banker och långivare signering med BankID och vi rekommenderar att du väljer detta om det finns tillgängligt. Med BankID signerar du lånelöftet direkt och behöver inte vänta på den traditionella postgången och allt vad det innebär.

När signeringen är klar påbörjas utbetalning och för privatlån tar det sällan mer än 1-2 arbetsdagar innan du har pengarna på ditt konto. Gäller det snabblån är utbetalningen oftast snabbare än så.

Privatlån trots betalningsanmärkningar och utan UC

Många betalningsanmärkningar eller kreditupplysningar kan sätta käppar i hjulet för den som vill ansöka om ett privatlån, men tack vare det stora utbudet av låneförmedlare och långivare finns det idag en lösning som passar alla.

 Betalningsanmärkningar är sällan ett problem, eftersom det finns många långivare som erbjuder lån ändå. Viktigt att tänka på är att du, med anmärkningar, kommer att anses vara en högrisklåntagare och dina lånevillkor kan bli sämre.

Har du många kreditupplysningar är detta också något som kan påverka kreditvärdigheten och då kan du ansöka om ett privatlån utan UC.

Att ansöka utan UC innebär inte att du slipper kreditupplysningen helt och hållet, utan att långivaren använder sig av en annan aktör än Upplysningscentralen. Det kan öka dina chanser och förbättra dina villkor markant.

Utbetalning av lån

När du har tagit dig igenom alla steg i en låneansökan och signerat ditt lånelöfte är det dags att vänta på utbetalningen. Hur lång tid utbetalningen tar beror på vad banken eller långivaren har för handläggnings- och utbetalningstid.

Detta är vanligtvis något som du kan få information om redan innan du ansöker, så att du kan planera ditt lån och finansiering bättre. Det finns banker som har en utbetalningstid på 3-5 dagar, men det finns också långivare som betalar ut pengarna inom loppet av 24 timmar.

Är det viktigt för dig att snabbt få pengarna på ditt konto behöver du säkerställa att utbetalningstiden går hand i hand med ditt behov. Att i efterhand försöka påskynda processen är sällan en bra idé. Banken har den handläggningstid som den har och det enda du kan göra är då att vänta.

När utbetalningen är gjord har du alltid 14 dagar på dig att ångra ditt lån, förutsatt att du inte har använt dig av pengarna. Vill du behålla lånet påbörjar du vanligtvis återbetalningen nästkommande månad. Även här kan det variera kraftigt, så kom ihåg att läsa igenom avtalet noga.

2 svar på ”Ansöka om privatlån – En Guide 2021”

Lämna en kommentar